Prima   -  Noutăți - 18 inițiative de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice, premiate la Moldova Eco-Energetică

18 inițiative de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice, premiate la Moldova Eco-Energetică

09.12.2013   2394 accesări   Energie și Biomasă

Chișinău, 6 decembrie 2013. 18 inițiative de succes de utilizare și promovare a energiei regenerabile și eficienței energetice au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică, ediția 2013.

Peste 300 de invitați, reprezentanți ai conducerii de vârf a Republicii Moldova, miniștri, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, sectorului privat, mediului academic și societății civile au participat la eveniment. La eveniment a participat și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug.

„Ne-am pus drept sarcină să ne aliniem la standardele Uniunii Europene. În acest sens, am aderat la Comunitatea Energetică și intenționăm să beneficiem de calitatea de membru a unei Piețe Energetice Europene integrate. Producerea surselor regenerabile va aduce multiple beneficii cetățenilor, precum surse de venit adiționale, noi locuri de muncă, un confort termic sporit și reducerea impactului nociv asupra mediului înconjurător”, a declarat premierul Iurie Leancă.

60 de dosare depuse la Moldova Eco Energetică, ediția 2013, au concurat pentru titulatura de Cel Mai Bun Proiect în utilizarea sau promovarea surselor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Dosarele au fost depuse de persoane fizice, instituții publice, companii private, mass-media și ONG-uri în perioada activă a concursului: 5 iunie - 20 septembrie. Dosarele înscrise în competiție au fost examinate în trei etape: (1) examinarea de către panelurile de evaluare a dosarelor depuse, (2) vizita de verificare în teren și (3) decizia Consiliului de Coordonare.

18 finaliști - persoane fizice, întreprinderi, instituții publice, ONG-uri - au fost desemnați câștigătorii ediției 2013:

Cel mai bun Proiect în Energia Solară:

  • Fotovoltaică: Boris Grama din s. Hârtopul Mic, Criuleni; Institutul Oncologic
  • Termică: Regia Autosalubritate

Cel mai bun Proiect în Energia EolianăAnton Port, satul Popeasca, raionul Åžtefan Vodă

Cel mai bun Proiect în Energia Geotermală: Liceul Elimul Nou & Modern Term

Cel mai bun Proiect în Bioenergie:

  • Biocombustibili solizi: SG Green Farm
  • Biocombustibili lichizi: SC Junicart-Com
  • Biocombustibili gazoși: Sudzucker-Moldova, Tevas Grup
  • Producerea energiei termice: Polimer Gaz Conducte; Primăria s. Dumbrăvița, rl Sângerei
  • Tehnologii aferente producerii de bioenergie: Moldagrotehnica

Cel mai bun Proiect de Eficiență Energetică:

  • În sectorul construcții/servicii: Linella SRL & Dina Cociug SRL
  • În sectorul public: comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca

Cea mai bună Inițiativă de ComunicareFurioSnails 

Cea mai bună Inițiativă EducaționalăInstitutul de Formare Continuă

Cea mai bună Inițiativă a TinerilorCercul Tinerilor Inventatori

Premiul SpecialEuroplast Grup

„Uniunea Europeană este încântată să sprijine a treia ediție a competiției și ceremoniei de premiere Moldova Eco-Energetică. Sporirea măsurilor de eficiență energetică și dezvoltarea sectorului energiei regenerabile sunt priorități cheie în sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Acest proces de reforme necesită participarea activă a tuturor actorilor din Republica Moldova pentru a deveni unul de adevărat succes. Vreau să felicit toți participanții Competiției Moldova Eco-Energetică care au realizat inițiative și proiecte de succes”,  a declarat Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a inițiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice. Moldova-Eco Energetică este organizată de Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie și Biomasă din Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat, implementat de PNUD Moldova.

Competiția Moldova Eco Energetică pentru 2014 va fi lansată în prima jumătate a anului viitor.