Prima   -  Noutăți - Delegație ministerială poloneză în Regiunea de Dezvoltare Nord

Delegație ministerială poloneză în Regiunea de Dezvoltare Nord

13.06.2014   4597 accesări  

Bălți-Glodeni, 12 iunie 2014. O delegație a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării (MID) al Poloniei a vizitat Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), dorind astfel să cunoască mai bine Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a Republicii Moldova. Delegația străină a fost însoțită de către Valerian Bânzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) al Republicii Moldova.

În contextul unei prezentări despre potențialul socio-economic și turistic al RDN, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, le-a comunicat membrilor delegației poloneze că instituțiile de dezvoltare regională din țara noastră pun un accent deosebit pe realizarea proiectelor de dezvoltare economică. Cu această ocazie, directorul ADR Nord a prezentat un șir de oportunități investiționale pe care le oferă Regiunea Nord.

„Polonia este unul dintre statele europene de la care țara noastră poate prelua multe exemple bune. Vom depune eforturi ca atât echipa ADR Nord, cât și autoritățile locale din Regiunea de Dezvoltare Nord să-și intensifice legăturile de colaborare cu Polonia, o țară ce este dispusă să ne acorde suportul și asistența de care avem nevoie. În contextul asocierii Republicii Moldova la Uniunea Europeană, putem învăța și din experiența Poloniei, astfel încât să nu ne confruntăm cu problemele pe care această țară deja le-a soluționat”, a menționat directorul Ion Bodrug.

La rândul lor, reprezentanții delegației poloneze au declarat că sunt dispuși să ofere regiunii și țării noastre suport și recomandări necesare în domeniul dezvoltării regionale. Referindu-se la srijinul de care întreprinderile mici și mijlocii din Polonia beneficiază din partea autorităților locale poloneze, reprezentanții MID au accentuat faptul că este important ca Republica Moldova să pună accentul pe crearea întreprinderilor ce vor oferi locuri noi de muncă.

În a doua jumătate a zilei, însoțiți de specialiști din cadrul ADR Nord, reprezentanții delegației din Polonia au vizitat Parcul Industrial „Răut” din municipiul Bălți, unde li s-a vorbit despre avantajele economice pe care le au rezidenții parcului industrial. Ulterior, oaspeții din Polonia au vizitat lacul relict La Fontal și zimbrăria din Rezervația naturală de stat „Pădurea Domnească”, unde ADR Nord realizează proiectul „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”, înaintat de Consiliul raional Glodeni. Valoarea totală a acestui proiect este de 4,72 de milioane de lei, bani alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Menționăm că marți, 10 iunie, la Chișinău, în incinta MDRC, reprezentanții delegației MID al Poloniei au discutat cu oficiali din cadrul MDRC despre proiectul „Sprijin pentru administrația publică din Republica Moldova în scopul pregătirii realizării proiectelor de susținere a creșterii competitivității și potențialului de dezvoltare al regiunilor”, realizat de MID al Poloniei în parteneriat cu MDRC al Republicii Moldova. Valoarea totală a proiectului este de circa 86 de mii de euro. Astfel, prin intermediul acestui proiect, Polonia va continua să ofere asistență țării noastre în domeniul dezvoltării regionale prin consolidarea capacităților autorităților publice locale.