Prima   -  Noutăți - Integrarea europeană, discutată la Bălți în cadrul celui de-al III-a Forum Uniunea Europeană – Republica Moldova

Integrarea europeană, discutată la Bălți în cadrul celui de-al III-a Forum Uniunea Europeană – Republica Moldova

20.06.2014   1909 accesări  

Bălți, 19-20 iunie 2014. Are loc cel de-al 3-lea Forum Uniunea Europeană - Republica Moldova, în cadrul căruia se discută despre perspectivele dezvoltării economice a Republicii Moldova după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și despre obţinerea suportului financiar pentru dezvoltarea infrastructurii şi atragerea investiţiilor.

La deschiderea evenimentului au participat Prim-ministrul Iurie Leancă, Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, ministrul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller, miniştri din Guvernul de la Chişinău. În total, la forum s-au reunit peste 100 de participanți, inclusiv oficiali din Germania, Polonia, România şi alte ţări.

În cadrul forumului, divizat în 7 sesiuni, se discută principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova în acest moment, precum și obiectivele-cheie ale proiectului european: crearea locurilor de muncă și dezvoltarea potențialului uman și social-economic, combaterea corupției, aderarea de facto și de jure la Uniunea Europeană.

În prima zi a forumului a fost semnat Acordul moldo-german de asistență pentru dezvoltare. Documentul a fost semnat de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și Ministrul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare al Germaniei, Gerd Müller.

„Este o oportunitate foarte bună când se adună experţi din mai multe ţări. Oamenii trebuie să afle cât mai multe despre avantajele procesului de integrare europeană şi semnarea Acordului de Asociere”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că organizarea forumului, la Bălţi, semnifică faptul că integrarea europeană - cel mai ambiţios proiect de modernizare a Moldovei - se face în toată ţara, nu doar la Chişinău. „Drumul nostru spre Europa nu este şi nici nu va fi unul uşor, avem nevoie de schimbări de sistem, dar şi schimbări de mentalitate. Noi vedem 27 iunie ca pe un nou început", a menţionat premierul Iurie Leancă.

Ministrul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Gerd Müller, a felicitat Republica Moldova pentru realizările efectuate în parcursul său european: „Moldova are o perspectivă europeană. Moldova a fost mereu parte a istoriei Uniunii Europene. Moldova este și viitorul Uniunii Europene. Germania susține Republica Moldova și vrem să vă ajutăm să modernizați țara voastră”.

Într-un interviu pentru un post de televiziune, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a spus că, în prezent, se lucrează la Programul regional sectorial (PRS) în domeniul Drumuri locale și regionale. Anterior, Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord a aprobat trei PRS în domeniile Managementul deșeurilor solide, Eficiența energetică a clădirilor publice și Alimentarea cu apă și canalizare. „După cum cunoaştem, pentru realizarea proiectelor-pilot elaborate conform celor patru domenii ale PRS, pentru Republica Moldova vor fi alocaţi, din sursele Uniunii Europene, 100 de milioane de euro”, a precizat directorul ADR Nord.

Menționăm că ieri, în municipiul Bălţi, a ajuns Caravana „Europa pentru fiecare”. La un cort instalat în centrul oraşului, oamenii au putut afla informaţii despre avantajele apropierii ţării noastre de comunitatea europeană.

Cea de-a treia ediție a Forumului Uniunea Europeană - Republica Moldova este organizată de Deutsch-Moldauisches Forum, Asociaţia pentru Politică Externă, Institutul de Studii Estice de la Varşovia şi Centrul Român de Politici Europene de la Bucureşti. Prima ediție a forumului a avut loc la Chişinău, iar cea de-a doua la Berlin.