Prima   -  Noutăți - Perspectivele de dezvoltare a sectorului inovațional transfrontalier, discutate în cadrul unei mese rotunde

Perspectivele de dezvoltare a sectorului inovațional transfrontalier, discutate în cadrul unei mese rotunde

09.07.2014   1319 accesări  

Chișinău, 9 iulie 2014. Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), în cadrul proiectului transfrontalier „Formarea rețelei de infrastructura inovațională în cadrul instituțiilor din regiunea transfrontalieră”, implementat în contextul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Moldova 2007-2013, a organizat masa rotundă cu genericul „Dialog între reprezentanții sectorului inovaţional”.

În cadrul evenimentului, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, a vorbit despre perspectivele de dezvoltare a sectorului inovațional în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN).

Prin desfășurarea mesei rotunde, organizatorii au urmărit să consolideze dialogul dinitre reprezentanţii diferitor instituţii care contribuie la dezvoltarea pieţei inovaţiilor în scopul colaborării acestora în viitor.

Potrivit AITT, pentru atingerea unor rezultate eficiente în implementarea proiectului menționat, în scopul identificării și rezolvării celor mai stringente probleme ale pieței transfrontaliere inovatoare, la eveniment au fost invitați să participe reprezentanţi ai organizațiilor comunitare, oameni de știință, reprezentanți ai autorităților locale și mass-media, profesori, studenți, inventatori şi antreprenori.

În cadrul acestei mese rotunde au fost abordate aspecte ce vizează cele mai recente proiecte inovaţionale, au discutate probleme legate de finanţarea proiectelor inovaţionale, brevetare şi au fost apreciate cele mai actuale tendinţe pe piaţa inovaţiilor.

Proiectul, în valoare de 470535 de euro, este realizat în perioada 10 decembrie 2013 - 9 iunie 2015.

Obiectivul general al proiectului constă în modernizarea competitivității regiunii transfrontaliere România-Ucraina-Republica Moldova prin formarea rețelei transfrontaliere a instituțiilor de infrastructură inovaţională, creșterea capacității lor, consolidarea acestora într-un spațiu comun de cercetare și includere a acesteia în spațiul european de cercetare. Aplicantul proiectului este Centrul Bucovinian pentru Dezvoltare și Reconstrucție (Ucraina, Cernăuți). Partenerii proiectului: ​​Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (Republica Moldova, Chișinău), Consiliul Orăşenesc din Cernăuți (Ucraina, Cernăuți), Camera de Comerț și Industrie (România, Suceava), Fundația științifică și de cultură inovațională de performanță - „INSTITUTUL de INVENTICĂ ROMÂN - IRIIS” (România, Iași).

Rezultate estimate: Planul Comun România-Ucraina-Moldova - de extindere a comunicării și cooperării în transferul de tehnologie și promovarea infrastructurii de inovare din regiunea transfrontalieră; rețea de instituții de infrastructură inovatoare în regiunea transfrontalieră; creșterea nivelului de cultură de inovare a populației; catalog trilingv de propuneri inovatoare; nivel îmbunătățit al personalului din instituțiile inovatoare; dezvoltarea pieței de inovații virtuale transfrontaliere.