Prima   -  Noutăți - Vizite de monitorizare în cadrul proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă în raionul Fălești

Vizite de monitorizare în cadrul proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă în raionul Fălești

13.08.2014   2852 accesări   ADR Nord

Risipeni-Fălești, 12 august 2014. Șeful Direcției generale dezvoltare regională (DGDR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Valerian Bânzaru, a efectuat o vizită de documentare în raionul Fălești, unde Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) realizează proiectele de dezvoltare regională „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală” și „Finalizarea apeductului Prut-Fălești, premise pentru asigurarea cu apă potabilă a 75 de localități din regiunea Nord”.

În acest context, la o ședință de lucru, organizată în incinta Primăriei Risipeni, s-a discutat despre cele mai importante aspecte ce țin de realizarea proiectului de aprovizionare cu apă a comunei Risipeni. La ședință au participat Gheorghe Rusu, primarul comunei, Constantin Bândiu, șeful Secției managementul proiectelor din cadrul ADR Nord, Olga Sicora, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor la ADR Nord și operatorul economic responsabil de efectuarea lucrărilor.

Directorul DGDR, Valerian Bânzaru, a menționat importanța colaborării dintre serviciile desconcentrate din raion și operatorul economic.

După ședința din incinta Primăriei Risipeni, membrii grupului au verificat procesul de execuție a lucrărilor. Ulterior, în incinta Consiliului Raional Fălești, șeful DGDR și specialiștii ADR Nord s-au întâlnit cu președintele raionului Fălești, Valeriu Muduc, pentru a analiza un șir de aspecte ce țin de realizarea proiectului de finalizare a apeductului Prut-Fălești.

Amintim că în comuna Risipeni, raionul Fălești, sunt în desfășurare lucrările pentru construcția a 21,815 km de apeduct. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 30 513 490 de lei, oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Menționăm că apa din râul Prut va ajunge în comuna Risipeni după ce va fi realizat un alt proiect, de finalizare a apeductului Prut-Fălești, în valoare totală estimativă de 14 585 000 de lei, oferiți de FNDR.

În mai puțin de 2 ani, aproximativ 2200 de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa, localități ce intră în componența comunei Risipeni, ar putea beneficia de apă potabilă la robinete, utilizând tehnologii prietenoase mediului.

Acum 2 ani, ADR Nord a realizat în orașul Fălești proiectul „Alimentarea orașului Fălești cu apă din râul Prut”, în valoare totală de 18 775 310 de lei, din care 11 375 310 de lei din sursele FNDR. Și acest proiect, în cadrul căruia s-a construit o stație de tratare a apei, face parte din seria de proiecte al căror principal obiectiv este să asigure locuitorii raionului Fălești cu apă potabilă.

În raionul Fălești este cea mai gravă situaţie din Regiunea de Dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. În satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.