Prima   -  Noutăți - Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția II: „Dorim să reducem dezechilibrele de dezvoltare socio-economică în interiorul regiunii”

Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția II: „Dorim să reducem dezechilibrele de dezvoltare socio-economică în interiorul regiunii”

24.09.2014   3419 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a inaugurat azi, la Bălți, Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord (Zilele RDN), ediția II. Evenimentul de inaugurare a reunit peste 100 de participanți din nordul Republicii Moldova, România, Letonia, Ucraina și Polonia. Zilele RDN se desfășoară în perioada 24-27 septembrie 2014, în orașele Bălți, Edineț și Soroca.

„Prin asemenea evenimente avem drept obiectiv inițierea proiectelor noi de dezvoltare în Regiunea de Dezvoltare Nord și facilitarea cooperării dintre antreprenori. Bineînțeles, cea de-a II-a ediție a evenimentului este un prilej de a ne reîntâlni cu instituțiile ce contribuie la dezvoltarea echilibrată a țării noastre, fiind o oportunitate de a stabili parteneriate de colaborare cu potențiali investitori”, a menționat ministrul Marcel Răducan.

Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, prezent la eveniment, a subliniat importanța dezvoltării regionale în Europa și a precizat că țara noastră va beneficia în continuare de suport european pentru a deveni mai atractivă pentru investitorii străini. „Republica Moldova este un partener strategic pentru Uniunea Europeană, un stat mic dar care are un potențial enorm. Am reușit împreună cu Guvernul Republicii Moldova, prin dezvoltarea regională, să constituim rețelele de înlăturare a dezechilibrului dintre regiuni. Au fost deschise incubatoare de afaceri ce vin în sprijinul antreprenorilor. Vom continua să susținem Republica Moldova pentru ca cetățenii acestui stat să aibă acces la piețele europene și să ajungă în orice colț al lumii”, a menționat Excelența Sa Pirkka Tapiola.

„În numele Forului legiuitor, al țării transmit felicitări tuturor participanților acestei acțiuni care iată că a ajuns la a doua sa ediție. Este un eveniment inedit, unul de mare importanță, care este un foarte bun prilej pentru a discuta despre ceea ce s-a făcut până acum și a trasa priorități pentru activitățile viitoare”, a menționat preşedintele Fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, care a subliniat că se simte „foarte atașat de conceptul de dezvoltare regională”.

„Avem deplina încredere că, și la această ediție, ADR Nord va reuși să stimuleze dezvoltarea socio-economică a RDN, prin reducerea dezechilibrelor de dezvoltare socio-economică în interiorul regiunii, precum și prin susținerea actorilor regionali în procesul de creare a parteneriatelor”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

După evenimentul de inaugurare a Zilelor RDN, în prezența Ambasadorului Republicii Cehe la Chișinău, Excelența Sa Jaromír Kvapil, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și reprezentanții Î.S. „Cadastru Bălți", S.A. „Red Nord”, Î.M. „Apă-Canal Bălți”, SRL „Bălți-Gaz”, S.A. „Drumuri Bălți” și S.A. „Moltelecom”, au semnat un acord de parteneriat în cadrul proiectului „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în RDN utilizând tehnologia GIS”, finanţat de Guvernul Republicii Cehe. Totodată, au fost organizate mai multe mese rotunde și seminare despre antreprenoriat, oportunități inovaționale și eficiență energetică, precum și o cafenea europeană, iar oaspeții de peste hotare au efectuat vizite la Zona Economică „Bălți”, precum și la Primăria municipiului Bălți.

ACTUALIZARE // 25.09.2014. Orașul Edineț va colabora cu orașul Rēzekne din Letonia. Astăzi, la Edineț, în contextul Zilelor RDN, ediția II, a fost semnat un acord de colaborare în acest sens. Tot astăzi, ADR Nord și Primăria orașului Edineț au semnat un acord de parteneriat în cadrul proiectului „Conectarea Parcului Industrial Edineț la infrastructura de acces și utilitățile publice”, în valoare totală de peste 9,5 milioane de lei, bani ce urmează a fi alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. 

ACTUALIZARE // 26.09.2014. Orașul Soroca va colabora cu orașul Rēzekne din Letonia. Astăzi, la Soroca, în contextul Zilelor RDN, ediția II, a fost semnat un acord de colaborare în acest sens. 
Cu detalii vom reveni.

Prin organizarea acestui eveniment, ADR Nord urmărește să promoveze potențialul economic și investițional al RDN, să implice ONG-urile din regiune în procesul de dezvoltare regională și să stimuleze actorii regionali să creeze parteneriate de dezvoltare dintre localităţile / întreprinderile din Republica Moldova (RDN) şi România, Letonia, Polonia, Ucraina.

Zilele RDN, ediția II, au loc după cum urmează:

  • BĂLȚI: 24 septembrie - Restaurantul „Drum Bun”, str. Sorocii, 117 A
  • EDINEȚ: 25 septembrie - Scuarul din fața Consiliului raional Edineț, str. Independenței, 33
  • SOROCA: 26 septembrie - Incubatorul de Afaceri din Soroca, str. Kogălniceanu, 9
  • BĂLȚI: 27 septembrie - Festivalul Mierii, scuarul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”

Zilele RDN, ediția II, sunt organizate în parteneriat cu Primăria municipiului Bălţi și Primăriile orașelor Edineţ și Soroca, Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Republica Letonă (VARAM), Proiectul „Stimularea Economică în Zonele Rurale” (ESRA), Agenția pentru Eficiență Eenergetică, Proiectul Energie și Biomasă în Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Filialele Bălţi, Edineţ și Soroca a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Zona Economică Liberă „Bălți”, Institutul de Ecologie și Geografie al Academiei de Științe a Moldovei, Asociaţia Apicultorilor din Bălţi, S.R.L. Melifera-Nord, Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Parcul Industrial „Răut”, Incubatorul de Afaceri Soroca, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (România), Congresul Autorităților Locale din Moldova.

Evenimentul este sprijinit informațional de HotNews.md, ziarul „SP”, Megapolis FM, TVPrim, Moldova.org, Comunicate.md, Canal Regional și StiriLocale.md. 

Ediția I a Zilelor RDN a avut loc în perioada 8-11 octombrie 2013.