Prima   -  Noutăți - Factorii de mediu în Regiunea de Dezvoltare Nord, masă rotundă

Factorii de mediu în Regiunea de Dezvoltare Nord, masă rotundă

31.10.2014   2285 accesări  

Bălți, 30 octombrie 2014. Promovarea realizărilor ştiinţifice în cadrul Agenţilor de Dezvoltare Regională din Republica Moldova a fost una din temele unei mese rotunde organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Institutul de Ecologie și Geografie (IEG) al Academiei de Științe a Moldovei. În acest context, a avut loc și o ședință a grupului de lucru regional pentru planificarea strategică a Regiunii de Dezvoltare Nord, până în anul 2020.

Prin desfășurarea acestui eveniment, organizatorii au urmărit să informeze actorii regionali despre perspectivele de colaborare în cercetare pentru dezvoltarea durabilă a Regiunii de Dezvoltare Nord, să-i familiarizeze pe membrii grupului regional cu factorii de mediu și să elaboreze analiza SWOT a Regiunii de Dezvoltare Nord în domeniul mediului.

„Parteneriatul cu Institutul de Ecologie și Geografie ne va ajuta să implementăm politicile publice la nivel regional în domeniul ecologic. Mediul științific este vital pentru domeniul dezvoltării regionale, pentru că proiectele pe care le realizăm sunt complexe”, a remarcat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

În cadrul mesei rotunde s-a discutat despre perspectivele şi tendinţele privind colaborarea bilaterală dintre ADR Nord și IEG, despre atlasele regionale, precum și despre paşaportul socio-uman al localităţilor Republicii Moldova ca reper al dezvoltării regionale. Un subiect aparte a fost și implementarea tehnologiei GIS (sistemul datelor geospațiale) cu scopul menţinerii, administrării şi analizei datelor cu caracter spaţial în Regiunea de Dezvoltare Nord. Totodată, reprezentantul IEG Valentin Crâșmaru a prezentat o culegere de articole despre calitatea factorilor de mediu în contextul dezvoltării durabile a Regiunii de Dezvoltare Nord. Articolele urmează să apară într-o publicație specială.

ADR Nord și IEG colabotrează în baza unui acord semnat în noiembrie 2013. Documentul prevede facilitarea colaborării dintre mediul academic și reprezentanții administrației publice locale în domeniul îmbunătățirii calității vieții și a factorilor din mediu în Regiunea de Dezvoltare Nord.