Prima   -  Noutăți - Drumurile reparate ale orașului Briceni vor anima traficul de tranzit către Ucraina și România

Drumurile reparate ale orașului Briceni vor anima traficul de tranzit către Ucraina și România

21.11.2014   2729 accesări  

De la începutul anilor '80, drumurile din orașul Briceni ce asigură traficul spre punctele vamale internaționale Briceni și Larga nu au fost reparate capital. Autoritățile locale estimează că, după ce vor fi reparate, drumurile principale din orașul Briceni vor asigura anual traficul de tranzit pentru circa 400 de mii de persoane și, respectiv, pentru circa 132 de mii de unități de transport.

Joi, 20 noiembrie a.c., la Briceni, a avut loc evenimentul de recepție finală a unei porțiuni renovate din strada Independenței, în lungime de 0,490 km. Reparația segmentului de drum a demarat în luna august în cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii rutiere spre punctele vamale internaționale Briceni și Larga, raionul Briceni”, înaintat de Primăria orașului Briceni și realizat de ADR Nord.

Reuniți în cadrul unei ședințe în incinta Primăriei orașului Briceni, responsabilii de renovarea porțiunii de drum, autoritățile locale și reprezentanții ADR Nord au analizat calitatea lucrărilor efectuate. Membrii comisiei au semnat procesele-verbale de recepție a segmentului de drum, fără a înregistra obiecții vizavi de calitatea lucrărilor efectuate.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susține că În raionul Briceni vor crește semnificativ activitățile economice, grație câtorva proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere. „Acolo unde sunt drumuri bune, sunt și investiții, și dezvoltare economică”, a relevat directorul ADR Nord.

Orașul Briceni este pe cale să aibă străzi bune, ce vor anima traficul de tranzit către Ucraina și România. Acest fapt, susține primarul orașului Briceni, Mihail Gnatiuc, va influența pozitiv dezvoltarea mai multor localități din raionul Briceni, îmbunătățind și condițiile de circulație rutieră.

În acest an, pentru lucrările de reabilitare a segmentului de drum recepționat, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a alocat 5 milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Reparația capitală a primului din cele cinci segmente de drumuri vizate de proiect a costat 4 659 075 de lei, restul banilor alocați fiind valorificați pentru continuarea lucrărilor planificate în cadrul proiectului.

Conform unei recente decizii a CNCDR, valoarea totală a proiectului „Reabilitarea infrastructurii rutiere spre punctele vamale internaționale Briceni și Larga, raionul Briceni” este de 25 056 600 de lei, cea mai mare parte din această sumă urmând a fi alocată anul viitor, când vor fi reparate capital încă trei porțiuni de drumuri și reconstruită o stradă. E vorba de [1] str. Prieteniei, de la str. Independenţei până la str. Lermontov (0,510 km); [2] str. Turghenev, de la str. Independenţei până la str. Lermontov (0,655 km); [3] str. Lermontov, de la str. Turghenev până la str. Prieteniei (0,740 km); [4] str. Tereşcov, în lungime de 1,4 km, va fi reconstruită.

Lungimea totală a celor cinci segmente de drumuri este de 3,795 km.

Evoluția realizării acestui proiect poate fi urmărită AICI.

Alte proiecte de reabilitare a drumurilor în raionul Briceni

Menționăm că, în prezent, ADR Nord realizează, în raionul Briceni, încă un proiect de reabilitare a unei porțiuni de drum, în lungime de 5,8 km. E vorba de proiectul „Reabilitarea sectorului de drum L-20 - Briceni-Grimăncăuți, frontiera cu Ucraina”, înaintat de Consiliul Raional Briceni. Valoarea totală estimativă a acestui proiect este de 40 763 900 de lei, oferiți de FNDR. CNCDR a aprobat alocarea a 7 milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate până la sfârșitul acestui an.

Totodată, din 2013, locuitorii satului Corjeuți, raionul Briceni, se bucură de un drum nou, întrucât un sector de drum în lungime de 7,721 km, ce străbate satul Corjeuți și ajunge până în satul Trinca, raionul Edineț, a fost reparat. Proiectul „Reparația sectorului de drum local L-37 «Lipcani-Balasinești-Corjeuți-Târnova»”, înaintat de Primăria Corjeuți, este, până în prezent, cel mai costisitor proiect de dezvoltare regională din Republica Moldova finanțat din sursele FNDR. Pentru reparația acestei porțiuni de drum au fost cheltuiți 51 270 100 de lei.