Prima   -  Noutăți - Proiectul Programului Regional Sectorial în domeniul infrastructurii Drumurilor Regionale și Locale pentru Regiunea de Dezvoltare Nord

Proiectul Programului Regional Sectorial în domeniul infrastructurii Drumurilor Regionale și Locale pentru Regiunea de Dezvoltare Nord

03.03.2015   1707 accesări  

Proiectul Programului Regional Sectorial (PRS) în domeniul infrastructurii Drumurilor Regionale şi Locale (DRL) pentru Regiunea de Dezvoltare Nord este elaborat pentru o perioadă de 6 ani (2015-2020), într-un cadru mai larg al proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), proiect ce sprijină dezvoltarea regională, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) și în coordonare cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID).

Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în Republica Moldova este reglementat prin Strategia de Transport și Logistică pe anii 2013-2022, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 827 din 28.10.2013. Strategia prevede resurse financiare importante pentru reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri naționale. Totodată, în vederea sprijinirii dezvoltării regionale, se impune necesitatea extinderii procesului de îmbunătățire a stării tehnice a drumurilor la nivel sub-național, prin tratarea corespunzătoare a problemelor aferente drumurilor regionale și locale.

Ca rezultat al inițiativelor comune ale MDRC și ale ADR-urilor, proiectele PRS-urilor în domeniul infrastructurii DRL vine cu o abordare care ar permite identificarea celor mai eficiente proiecte de drumuri prin intermediul unui proces coerent și transparent.

Dat fiind că mijloacele financiare pentru îmbunătățirea stării tehnice a rețelei de drumuri regionale și locale sunt limitate, este imperios necesar de a asigura utilizarea cât mai eficientă a resurselor disponibile, cu un impact maxim asupra dezvoltării regiunilor. Acest demers poate fi realizat printr-o abordare strategică ce vizează prioritizarea investițiilor de natură să permită crearea unei rețele de drumuri regionale și locale de înaltă calitate.

Proiectul de PRS este structurat în șase capitole separate.

Capitolul 1 descrie obiectivele de elaborare a PRS, identifică problema și prezintă metodologia de elaborare a Programului.

Capitolul 2 prezintă analiza situației curente prin evaluarea cadrului legal, de politici și instituțional. De asemenea, capitolul cuprinde profilul socio-economic și geografic, descrierea rețelei rutiere, finanțarea sectorului rutier, aspectele sociale și de gen, precum și aspectele-cheie și riscurile în dezvoltarea drumurilor regionale și locale.

Capitolul 3 prezintă viziunea și obiectivele identificate pe baza orientărilor legislative, strategice și de politici în vigoare, precum și contribuțiilor Grupului de Lucru Regional Sectorial (GLRS).

Capitolul 4 descrie direcțiile de dezvoltare a sectorului DRL. Acest captiol analizează costurile lucrărilor în sectorul DRL şi sursele de finanțare necesare pentru fiecare scenariu în parte. În plus, acest capitol descrie modalităţile de înlăturare a deficienţelor instituționale şi propune o structură instituţională pentru implementarea PRS.

În Capitolul 5 este prezentată abordarea metodologică utilizată pentru elaborarea PRS și a Conceptelor de Proiecte Posibile în sectorul DRL, inclusiv punerea în aplicare a abordării metodologice respective, prin definirea celulelor/ariilor în cadrul cărora este necesară îmbunătățirea stării tehnice a coridoarelor DRL. Drept mecanism pentru identificarea coridoarelor au servit GLRS, precum și alte părți interesate implicate și consultate la diferite etape ale procesului de elaborare a PRS.

Capitolul 6 prezintă Planul de acțiuni în vederea atingerii obiectivelor PRS pentru sectorul DRL, ce include activități și măsuri identificate de către toți partenerii regionali. De asemenea, acest capitol include procedurile de raportare și evaluare aferente realizării obiectivelor PRS.

Persoană responsabilă: Maria Prisacari, specialist în probleme strategice și planificare; tel.: (231) 26294; e-mail: spsp.adrnord@gmail.com