Prima   -  Noutăți - Calitatea serviciilor de utilitate publică, îmbunătățită prin cooperare intercomunitară

Calitatea serviciilor de utilitate publică, îmbunătățită prin cooperare intercomunitară

12.03.2015   2137 accesări   ADR Nord

Costești, 12 martie 2015. În incinta Primăriei orașului Costești a avut loc un atelier de lucru despre cooperarea intercomunitară în cadrul zonei-pilot de management al serviciilor de Aprovizionare cu apă și canalizare (AAC).

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), membrii grupului de lucru pentru dezvoltarea sectorului AAC în raionul Râșcani, din care fac parte 15 reprezentanți ai APL de nivelul 1 (clusterul Prut), reprezentanți ai Consiliului raional Râșcani, ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), reprezentanți ai serviciilor desconcentrate și ai operatorilor de servicii publice locale din raionul Râșcani.

Atelierul de lucru a fost organizat pentru a consulta planul de dezvoltare a serviciului comun de AAC cu reprezentații APL, reprezentanții serviciilor deconcentrate și operatorii de servicii publice locale din raionul Râșcani.

Potrivit șefului-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, Igor Malai, tema abordată în cadrul atelierului de lucru este prioritară pentru toate regiunile de dezvoltare. În acest context, reprezentantul MDRC a subliniat că este esențială distribuirea rolurilor în cazul cooperării intercomunitare, pentru că doar astfel poate fi îmbunătățită calitatea serviciilor de utilitate publică.

Experții GIZ Liliana Lucaciu și Ion Beschieru au prezentat un plan de acțiuni privind dezvoltarea serviciului public în baza zonei de management a serviciilor publice de AAC, conform abordărilor regionale specificate în Programele regionale sectoriale (PRS). Potrivit experților, pentru a oferi servicii publice de calitate și pentru a regionaliza serviciile existente, este nevoie de cooperare la nivel intercomunitar.

În procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională, asocierea administraţiilor publice locale în scopul gestionării serviciilor publice (aprovizionare cu apă și altele) s-a dovedit a fi un obiectiv dificil. Acest fapt a și determinat elaborarea PRS pe principiul de cooperare intercomunitară și regionalizare a serviciilor publice.

Cooperarea intercomunitară poate îmbunătăți calitatea serviciilor de utilitate publică, iar promovarea acestora din perspectivă regională pot eficientiza utilizarea resurselor și moderniza modalitățile de prestare a serviciilor. Este una din concluziile la care au ajuns participanții la atelierul de lucru de la Costești, eveniment a demarat procesul de susținere a implementării PRS AAC prin facilitarea dialogului dintre actorii locali responsabili pentru prestarea în comun a serviciilor de AAC de calitate.

Atelierul de lucru a avut loc cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei, acordat în cadrul proiectului MSPL, gestionat de GIZ.

Din anul 2010, împreună cu partenerii săi naționali și locali, GIZ implementează proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), al cărui obiectiv general este să îmbunătățească serviciile publice locale în mai multe sectoare prioritare.