Prima   -  Noutăți - Regiunea de Dezvoltare Nord își intensifică colaborarea cu Regiunea Wielkopolska

Regiunea de Dezvoltare Nord își intensifică colaborarea cu Regiunea Wielkopolska

16.04.2015   2445 accesări   ADR Nord

Bălți, 16 aprilie 2015. În prima jumătate a zilei, delegația poloneză din Regiunea Wielkopolska care a participat ieri la ceremonia de lansare, în Regiunea de Dezvoltare Nord, a proiectului moldo-polon de consolidare a capacităților în domeniul managementului proiectelor de dezvoltare, a efectuat o vizită de documentare la Universitatea de Stat „Alecu Russo” (USARB) și la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Din componența delegației poloneze fac parte directorul Departamentului implementarea Programului Operațional Regional, Hubert Zobel; directorul Departamentului Politici Regionale, Grzegorz Potrzebowski; primarul orașului Śrem, Adam Lewandowski; și reprezentantul Oficiului Mareșalului Regiunii Wielkopolska, coordonatorul proiectului moldo-polon, Igor Ksenicz.

În incinta universității bălțene, membrii delegației poloneze s-au întâlnit cu prorectorul pentru Studii cu frecvență redusă și formare continuă, conf. univ., dr. Gheorghe Neagu; decanul Facultății de Drept și Științe Sociale, dr. Igor Cojocaru; și şefa Serviciului resurse umane şi planificare economică din cadrul USARB, Daniela Pojar.

Prorectorul Gheorghe Neagu le-a vorbit oaspeților polonezi despre specificul universității bălțene, referindu-se totodată și la cele mai importante realizări ale USARB, universitatea din Moldova cu cele mai multe proiecte implementate prin intermediul surselor de finanțare externe.

La rândul lor, membrii delegației din Regiunea Wielkopolska s-au referit la experiența poloneză în domeniul implementării proiectelor, accentuând că Polonia a considerat esențială cooperarea dintre universități și mediul de afaceri. Potrivit reprezentanților USARB, acest fapt este o prioritate și pentru universitatea bălțeană, colaborarea cu Grupul german Dräxlmaier, specializat în producţia de componente auto, fiind un exemplu relevant în acest sens.

Ulterior, în incinta ADR Nord, reprezentanții delegației poloneze s-au întâlnit cu directorul instituției, Ion Bodrug, și specialiști din cadrul agenției. Principalul subiect al discuțiilor s-a axat pe realizarea următoarelor etape ale proiectului moldo-polon lansat ieri la Bălți. Astfel, în perioada 3-16 mai, o delegație din cadrul ADR Nord urmează să participe, conform proiectului, la o vizită de studiu în Voievodatul Wielkopolska, Polonia.

În a doua parte a zilei, membrii delegației poloneze s-au deplasat la Soroca, unde au discutat cu autoritățile raionale despre problemele tipice, provocările și potențialul autorităților publice locale.

Vineri, 17 aprilie, în incinta Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), delegația poloneză din Regiunea Wielkopolska se va alătura misiunii de experți din Polonia, care, în perioada 14-17 aprilie a.c., oferă consultanță MDRC în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2016-2020.