Prima   -  Noutăți - ADR Nord și o companie letonă de gestionare a deșeurilor au încheiat un acord de colaborare, în contextul Forumului de afaceri al Parteneriatului Estic de la Riga

ADR Nord și o companie letonă de gestionare a deșeurilor au încheiat un acord de colaborare, în contextul Forumului de afaceri al Parteneriatului Estic de la Riga

27.05.2015   1443 accesări   ADR Nord

O delegație din Republica Moldova condusă de către viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, a participat, în perioada 21-22 mai a.c., la Forumul de afaceri organizat în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat la Riga, Letonia. Din componența delegației au făcut parte directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a RM, ai Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) și oameni de afaceri.

În prima zi a vizitei, reprezentanții delegației din țara noastră s-au întâlnit cu șefi din cadrul Direcțiilor Planificare strategică și Reforma teritorial-administrativă din cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) din Letonia. Schimbul de experiență  în acest sens este util pentru țara noastră, în contextul elaborării Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord pentru anii 2016-2020.

În cea de-a doua zi a vizitei în Letonia, în cadrul forumului de afaceri, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a discutat cu reprezentanții mai multor administrații publice locale (APL) din Letonia partenere cu APL din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a Moldovei despre organizarea celei de-a treia ediții a Zilelor RDN, planificată pentru luna octombrie a.c. Menționăm că la cea de-a treia ediție a Zilelor RDN, programată să se desfășoare la sfârșitul lunii octombrie 2015, va participa o delegație numeroasă de letoni, marcând cu această ocazie, în premieră, Zilele Letoniei în RDN. Totodată, în cadrul întrevederilor cu oficialitățile letone a fost abordat și subiectul reformei teritorial-administrative în contextul dezvoltării regionale.

Prin intermediul VARAM, partenerul ADR Nord, a fost facilitată participarea AEE la forumul de afaceri, întrucât eficiența energetică este prioritară atât pentru țara noastră, cât și pentru statele Parteneriatului Estic. Potrivit directorului AEE, Mihail Stratan, eficiența energetică trebuie să devină prioritatea numărul unu pentru țările membre ale Parteneriatului Estic, contribuind la creșterea competitivității economiilor până la nivelul celor din Uniunea Europeană. Totodată, pe agenda discuțiilor au figurat subiecte legate de coridoarele de transportare a resurselor energetice, securitatea energetică și impactul acestora asupra sectorului public și privat.

În aceeași zi, vizitând Departamentul de eficiență energetică al Ministerului Economiei al Letoniei și Agenția pentru Eficiență Energetică orășenească din Riga, membrii delegației din țara noastră au avut ocazia să se familiarizeze cu practicile de realizare a proiectelor de eficiență energetică în Letonia.

Un accent important în cadrul vizitei s-a pus pe aprofundarea relațiilor de colaborare dintre Ministerul Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și VARAM al Republicii Letonia. Despre aceasta au discutat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, și vicesecretarul de stat din cadrul VARAM, Ilona Raugze, referindu-se totodată și la problemele de mediu din țara noastră. Potrivit oficialilor, dezvoltarea localităților din Republica Moldova trebuie să fie facilitată prin susținerea businessului mic și mijlociu. Acest fapt va crea condiții favorabile de dezvoltare prin identificarea surselor de finanțare interne.

După forumul de afaceri, delegația din Moldova a vizitat câteva șantiere, printre care și o casă pasivă, construcție din lemn, eficientă din punct de vedere energetic, gândită să producă energie electrică și termică în mod autonom. De asemenea, delegația noastră a vizitat și o asociație de administrare a serviciilor de utilitate publică.

La sfârșitul celei de-a doua zile a vizitei în Letonia, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și președintele companiei de management al deșeurilor „Ziemeļvidzeme" din orașul Valmiera, Aivars Sirmais, au încheiat un acord de colaborare în domeniul managementului deșeurilor, implementând directivele Uniunii Europene.

Acordul de colaborare le va permite părților să pună în aplicare directivele Uniunii Europene în domeniul gestionării deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. „Acest acord ne va permite să modernizăm sistemul de gestionare a deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Nord, preluând bunele practici din Letonia. Totodată, vom identifica împreună resurse europene pentru a pune în aplicare proiecte comune în cadrul acestui acord de colaborare”,sține directorul ADR Nord.

La Forumul de afaceri de la Riga au fost puse în discuție progresul și perspectivele cooperării dintre Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic, rolul Acordurilor de asociere și ale Acordurilor de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în sprijinul cooperării politice și economice, precum și oportunitățile pentru cooperare investițională și comercială.

Evenimentul a fost organizat de președinția letonă a Consiliului Uniunii Europene, Confederația patronatelor și BusinessEurope. Evenimentul a reunit companii de top din 39 de țări. Astfel, delegația din țara noastră a avut ocazia să participe la discuții ce formulează viitorul politicii de vecinătate a Uniunii Europene.

Menționăm că, în perioada 18-22 mai, un grup  de oameni de afaceri din Republica Moldova se află într-o misiune de afaceri în Ţările Baltice. Scopul misiunii este de a descoperi noi piețe de desfacere pentru producția autohtonă și de a cunoaște experiența acestor țări în procesul de integrare economică cu Uniunea Europeană.