Prima   -  Noutăți - 4000 de locuitori din mai multe localități rurale din raionul Soroca vor avea apă potabilă la robinete

4000 de locuitori din mai multe localități rurale din raionul Soroca vor avea apă potabilă la robinete

11.06.2015   2376 accesări   ADR Nord

În mai puțin de  24 de luni, aproximativ 4000 de locuitori ai localităților Parcani, Voloave, Ocolina și Țepilova, raionul Soroca, vor avea apă potabilă la robinete. Lucrările de construcție a infrastructurii necesare vor demara, în viitorul apropiat, în cadrul unui proiect de aprovizionare cu apă potabilă din apeductul magistral Soroca-Bălți, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Proiectul prevede construcția unei rețele de aducție cu o lungime de 10,56 km, o rețea de distribuție a apei de 44,523 km. Totodată, autoritățile locale planifică să elaboreze un studiu de fezabilitate pentru rețelele de canalizarea şi epurare a apelor uzate și un regulament de gestionare a infrastructurii construite.

„Rezultatele obținute în urma implementării acestui proiect vor contribui la creșterea nivelului de trai pentru circa 4 mii de cetățeni din mediul rural prin conectare la apeduct și canalizare. De asemenea, vor fi create posibilităţi de racordare la apeductul magistral Soroca-Bălţi pentru încă 7 localităţi”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Miercuri, 10 iunie a.c., reprezentanți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și ADR Nord au efectuat o vizită de lucru în localitățile Ocolina și Țepilova, raionul Soroca, pentru a suprapune documentația tehnică a proiectului cu situația din teren.

În incinta Primăriei comunei Ocolina, reprezentanții MDRC și ADR Nord au discutat cu autoritățile publice locale despre planul de implementare a proiectului, precum și despre problemele ce ar putea apărea pe parcurs.

La vizita de lucru în teren au participat Valerian Bânzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC; Ion Bodrug, directorul ADR Nord; Constantin Bândiu, șeful Secției managementul proiectelor din cadrul ADR Nord; și Alexandru Goreacioc, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor la ADR Nord.

Aplicantul proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor com. Parcani, Ocolina și Redi-Cereșnovăț din raionul Soroca” este Primăria satului Parcani. Conform Strategiei de Dezvoltare Regională Nord, proiectul se înscrie în prioritatea 1 - reabilitarea infrastructurii fizice, măsura 1.1 - reabilitarea şi construcţia reţelelor de apă, de canalizare şi a staţiilor de epurare.

Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 27 105 480 de lei. Proiectul va fi finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Pentru lucrările din acest an, FNDR a alocat  7 530 261 de lei.