Prima   -  Noutăți - Au fost prezentate rezultatele preliminare obținute în procesul elaborării studiului de fezabilitate pentru un proiect de îmbunătățire a serviciilor de apă și de canalizare în raionul Drochia

Au fost prezentate rezultatele preliminare obținute în procesul elaborării studiului de fezabilitate pentru un proiect de îmbunătățire a serviciilor de apă și de canalizare în raionul Drochia

05.08.2015   1096 Accesări   ADR Nord

Bălți, 5 august 2015. Membrii grupului de lucru per proiect (GLP) în sectorul Aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) din raionul Drochia s-au reunit în cadrul primului atelier de lucru pentru a discuta pe marginea rezultatelor preliminare obținute în procesul elaborării studiului de fezabilitate în baza conceptului de proiect viabil „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Drochia”.

Atelierul de lucru a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, domeniul de intervenție 2 - „Planificarea și programarea regională”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și sprijinit de Guvernul Germaniei.

La eveniment au participat reprezentanți de la ADR Nord, GIZ, membrii GLP și reprezentanți ai administrației publice locale de nivelele II, I din Drochia.

„Conceptul de proiect depus de APL Drochia a fost acceptat de comisia interminesteriala în domeniul AAC pentru a fi dezvoltat și pentru a fi elaborat studiul de fezabilitate. Astfel, la următorul Apel de propuneri de proiecte, ce urmează a fi lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, APL Drochia deja va avea un document bine pregătit pentru a fi depus spre finanțare”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

În cadrul atelierului de lucru au fost invitați atât Președintele Consiliul Raional Drochia, cât și primarul. Menționăm că, după alegerile locale generale din iunie a.c., componența reprezentanților autorităților locale a fost modificată. Respectiv, a fost necesar de infomat APL-urile cu privire la acțiunile întreprinse până în prezent în vederea realizării Programului Regional Sectorial în domeniul AAC.

Amintim că, în cadrul Programului regional sectorial (PRS), sectorul AAC, Comisia interministerială responsabilă de domeniul AAC a selectat, în data de 11 februarie 2015, 5 concepte de proiecte viabile din cele 11 concepte de proiecte posibile acceptate inițial pentru Regiunea de Dezvoltare Nord. Ulterior, experții au efectuat vizite în raioanele Sângerei, Fălești, Drochia, Edineț și municipiul Bălți, unde au fost discutate probleme ce ţin de aspectele financiare, tehnice şi legale pentru iniţierea procesului de elaborare a studiului de fezabilitate cu privire la sistemul de AAC.

Anterior au fost organizate 7 ateliere regionale în sectorul AAC. Prin aceste întruniri, s-a urmărit elaborarea unui portofoliu de proiecte investiţionale la nivel regional. Procesul de planificare a fost realizat de grupul de lucru regional sectorial constituit din reprezentanți de la MDRC, Ministerul Mediului, Consiliile raionale, ghidați de experți naționali și internaționali. În data de 6 iunie 2014, Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord a aprobat PRS în domeniul AAC. 

Arrow Prev

   

  

Arrow Next