Prima   -  Noutăți - RAPORT. A fost evaluat impactul proiectului de conectare a Parcului Industrial „Edineț” la infrastructura de acces și utilități publice

RAPORT. A fost evaluat impactul proiectului de conectare a Parcului Industrial „Edineț” la infrastructura de acces și utilități publice

18.09.2015   2079 accesări   ADR Nord

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a evaluat impactul și durabilitatea proiectului „Conectarea Parcului Industrial «Edineț» la infrastructura de acces și utilități publice”, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord. Activitățile de evaluare a impactului acestui proiect aflat în proces de implementare a început în luna iulie 2015.

Specialiști din cadrul MDRC, un consultant de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și un expert de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” au elaborat un raport de evaluare a impactului proiectului, conform criteriilor Comitetului de Asistenţă în Dezvoltare (CAD) al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Raportorii susțin că proiectul are impact regional și consideră că Primăria orașului Edineț, în calitate de beneficiar al proiectului, ar urma să desfășoare măsuri de organizare a serviciilor întreprinderii administratoare a parcului industrial înainte de finalizarea proiectului, pentru a se pune baza asigurării durabilității rezultatelor proiectelor. Evaluatorii au mai constat că deocamdată nu există un regulament de organizare și funcționare, precum și un plan de dezvoltare a parcului industrial, aprobate de către autoritățile publice locale. Printre recomandările raportorilor este și măsura de consolidare a capacităților instituționale și manageriale care ar facilita medierea disputelor dintre rezidenții parcului industrial și alte asociații de profil.

Raportul urmează a fi expediat Primăriei orașului Edineț, pentru a se lua măsurile cuvenite în vederea asigurării durabilității proiectului și a impactului propus în cererea de finanțare.

În prezent, în cadrul acestui proiect se desfășoară lucrări de construcție a sediului administrativ al Parcului Industrial „Edineț”. În rezultatul realizării proiectului, în valoare totală estimativă de 12,37 de milioane de lei, Parcul Industrial „Edineț” va beneficia de infrastructură de acces și utilități publice. Pentru lucrările efectuate până în prezent, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională au fost alocați și valorificați 5,5 de milioane de lei.