Prima   -  Noutăți - La Chișinău au avut loc consultări publice privind Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2016-2020

La Chișinău au avut loc consultări publice privind Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2016-2020

04.12.2015   1683 accesări   MDRC

Chișinău, 3 decembrie 2015. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a organizat consultări publice pe marginea proiectului Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) 2016-2020. Evenimentul a fost susținut de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale din Republica Moldova” (MSPL).

Prezent la eveniment, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în exercițiu, și-a exprimat speranţa că acest „proces de consultare publică va contribui esențial la îmbunătățirea calității documentului, iar responsabilii din cadrul MDRC în comun cu experții implicați vor analiza fiecare propunere în vederea identificării celor mai bune soluții, ce vor contribui la raționalizarea procesului de implementare a Strategiei”. Totodată, ministrul în exercițiu a menționat că în procesul de eleborare a SNDR 2016-2020 „s-a ținut cont de prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, iar documentul în sine are drept scop ajustarea prevederilor legale naţionale ale Republicii Moldova la prevederile cadrului de reglementare Comunitar”.

În cadrul evenimentului, reprezentanții MDRC au vorbit despre progresul realizat în urma implementării SNDR 2010-2015, despre obiectivele SNDR 2016-2020, precum și despre planul de implementare a noului document și mecanismele de monitorizare și evaluare a acestuia. De asemenea, experții independenți au prezentat rezultatele evaluării intermediare a implementării SNDR 2010-2012 și 2013-2015. Alexandr Muravschi, consultantul național superior GIZ/MSPL în domeniul politicilor de dezvoltare regională și locală, moderatorul evenimentului, a menționat relevanța acestei evaluări intermediare, care „a servit drept o bază foarte eficientă și utilă în procesul de elaborare a SNDR 2016-2020”.

Potrivit legislației, SNDR este principalul document de planificare a dezvoltării regionale și prezintă activitățile privind implementarea politicii în domeniu. În procesul de elaborare a SNDR 2016-2020 s-au luat în calcul prevederile legislației naționale în vigoare din domeniul specific, dar și din domenii conexe procesului de dezvoltare regională. Obiectivul noului document strategic este dezvoltarea echilibrată și durabilă asigurată în toate regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova. SNDR 2016-2020 va pune accentul pe trei elemente principale ale dezvoltării regiunilor: competitivitate, coeziune și buna guvernare.

SNDR 2016-2020 a fost elaborată de un grup mixt de specialiști ai MDRC, cu participarea activă a specialiștilor ADR și a membrilor unui grup de lucru interministerial, creat prin ordinul ministrului. Un suport semnificativ în procesul de elaborarea a SNDR 2016-2020 a fost oferit de către experți din cadrul Ministerului Instrastructurii și Dezvoltării al Poloniei (MIDP) și consultanții GIZ/MSPL.