Prima   -  Noutăți - Training despre utilizarea Sistemului Informațional Geografic, organizat la Bălți în cadrul unui proiect-pilot de îmbunătățire a planificării strategice finanțat de Cehia

Training despre utilizarea Sistemului Informațional Geografic, organizat la Bălți în cadrul unui proiect-pilot de îmbunătățire a planificării strategice finanțat de Cehia

01.03.2016   2284 accesări   ADR Nord

Specialiști din cadrul ADR Nord și reprezentanți ai mediului academic din municipiul Bălți participă, în perioada 29 februarie - 4 martie 2015, la un training privind îmbunătățirea planificării strategice prin utilizarea Sistemului Informațional Geografic (GIS). Trainingul face parte din activitățile programate în cadrul proiectului-pilot „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, realizat de Royal HaskoningDHV și ADR Nord și sprijinit financiar de Agenția Cehă pentru Dezvoltare.

Pe parcursul celor cinci zile, participanții la training vor fi familiarizați de către experții cehi cu elementele de bază ale GIS și Quantum GIS, elementele de bază privind editarea datelor de tip vector și altele. De asemenea, participanții la training vor fi instruiți cum să creeze hărţi și cum să lucreze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere şi surse OpenStreetMap.

Precizăm că, din sursele financiare alocate pentru realizarea proiectului-pilot, au fost achiziționate șase computere performante.

Noile cunoștințe și aplicarea acestora în practică le va fi de folos specialiștilor ADR Nord la crearea unor hărți speciale, care vor fi incluse în Strategia de Dezvoltare Regională Nord și în alte documente strategice.

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, rezultatele proiectului-pilot sprijinit de Cehia vor declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, Regiunea de Dezvoltare Nord devenind astfel mai atractivă pentru investitori.

În cadrul proiectului-pilot urmează a fi organizate o vizită de studiu în Republica Cehă, pentru familiarizarea cu practicile de succes în domeniu, și o campanie de conștientizare și o conferință de finalizare a proiectului.

La sfârșitul anului trecut, în cadrul proiectului-pilot menționat, a avut loc un training dedicat brandingului regional, care s-a integrat în activitățile de creare a elementelor de identitate vizuală pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, inițiate de ADR Nord odată cu lansarea procesului de planificare strategică în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltare Regională Nord pentru anii 2016-2020.

Amintim că, la sfârșitul anului 2014, o echipă de experți cehi a demarat prima etapă de elaborare a studiului de fezabilitate pentru acest proiect. Atunci, experții cehi au analizat cadrul legislativ în domeniu și au cercetat calitatea datelor existente. Tot în 2014, în cadrul proiectului, ADR Nord, Î.S. „Cadastru”, S.A. „RED-Nord”, S.A. „CET-Nord”, Î.M. „Apă-Canal Bălți”, SRL „Bălți-Gaz”, S.A. „Drumuri Bălți” și S.A. „Moltelecom” au semnat un acord de parteneriat, în prezența E.S. Jaromír Kvapil.

Proiectul-pilot „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, care inițial se numea „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS", a fost elaborat de ADR Nord și este realizat în perioada 2015-2017. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 92 de mii de euro.

În 2013, proiectul-pilot a fost îmbunătățit în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, grație suportului consultativ și metodologic din partea experților francezi și români.