Prima   -  Noutăți - Specialiștii ADR Nord pot utiliza Sistemul Informațional Geografic, grație unui proiect-pilot de îmbunătățire a planificării strategice finanțat de Cehia

Specialiștii ADR Nord pot utiliza Sistemul Informațional Geografic, grație unui proiect-pilot de îmbunătățire a planificării strategice finanțat de Cehia

05.04.2016   2393 accesări  

Ultima sesiune de instruire în cadrul proiectului „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, realizat de Royal HaskoningDHV și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și sprijinit financiar de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, a avut loc în perioada 4-6 aprilie, la Bălți. La această etapă, specialiștii ADR Nord împreună cu experții cehi au făcut totalizarea temelor pentru acasă în privința îmbunătățirii planificării strategice prin utilizarea Sistemului Informațional Geografic (GIS).

Totodată, în perioada 7-8 aprilie, în cadrul proiectului-pilot va avea loc o activitate de instruire și în domeniul brandingului regional. Menționăm că activitatea se integrează în activitățile de creare a elementelor de identitate vizuală pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, inițiat de ADR Nord odată cu lansarea procesului de planificare strategică în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltare Regională Nord pentru anii 2016-2020. Amintim că un training despre crearea identității vizuale a Regiunii de Dezvoltare Nord a avut loc în perioada 10-13 noiembrie 2015, la Bălți.

Amintim că, în cadrul trainingului care a avut loc acum o lună, participanții la training au fost familiarizați de către experții cehi cu elementele de bază ale GIS și Quantum GIS, elementele de bază privind editarea datelor de tip vector și altele, au învățat cum să creeze hărţi și cum să lucreze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere şi surse OpenStreetMap.

Pavel Curcovici, specialist în probleme strategice și planificare la ADR Nord, susține că noile cunoștințe și aplicarea acestora în practică îi va fi de folos la crearea unor hărți speciale, care vor fi incluse în Strategia de Dezvoltare Regională Nord , precum și în alte documente strategice.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, se arată convins că rezultatele proiectului-pilot sprijinit de Cehia vor declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, Regiunea de Dezvoltare Nord devenind astfel mai atractivă pentru investitori.

Participanților la sesiunile de instruire li s-a înmânat certificate semnate de către directorul Agenției Cehe pentru Dezvoltare, Michal Kaplan, și de către directorul Royal HaskoningDHV, Radim Gill.

În cadrul proiectului-pilot urmează a fi organizate o vizită de studiu în Republica Cehă, pentru familiarizarea cu practicile de succes în domeniu, și o campanie de conștientizare și o conferință de finalizare a proiectului.

Precizăm că, din sursele financiare alocate pentru realizarea proiectului-pilot, au fost achiziționate șase computere performante.

Proiectul-pilot „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova", care inițial se numea „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS”, a fost elaborat de ADR Nord și este realizat în perioada 2015-2017. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 92 de mii de euro.

Evoluția proiectului-pilot

La sfârșitul anului trecut, în cadrul proiectului-pilot menționat, a avut loc un training dedicat brandingului regional, care s-a integrat în activitățile de creare a elementelor de identitate vizuală pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, inițiate de ADR Nord odată cu lansarea procesului de planificare strategică în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltare Regională Nord pentru anii 2016-2020.

Amintim că, la sfârșitul anului 2014, o echipă de experți cehi a demarat prima etapă de elaborare a studiului de fezabilitate pentru acest proiect. Atunci, experții cehi au analizat cadrul legislativ în domeniu și au cercetat calitatea datelor existente. Tot în 2014, în cadrul proiectului, ADR Nord, Î.S. „Cadastru”, S.A. „RED-Nord", S.A. „CET-Nord”, Î.M. „Apă-Canal Bălți”, SRL „Bălți-Gaz”, S.A. „Drumuri Bălți” și S.A. „Moltelecom” au semnat un acord de parteneriat, în prezența E.S. Jaromír Kvapil.

În 2013, proiectul-pilot a fost îmbunătățit în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, grație suportului consultativ și metodologic din partea experților francezi și români.