Prima   -  Noutăți - ADR Nord pune bazele colaborării cu Regiunea de Planificare Vidzeme din Letonia

ADR Nord pune bazele colaborării cu Regiunea de Planificare Vidzeme din Letonia

12.04.2016   1948 accesări   ADR Nord

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, reprezentată de către directorul Ion Bodrug, și Regiunea de Planificare Vidzeme din Letonia, reprezentată de către președintele Consiliului pentru Dezvoltare al regiunii, Hardijs Vents, au semnat un acord de intenție în contextul bunelor relații de colaborare dintre Republica Moldova și Republica Letonia. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 9 aprilie 2016, la Jūrmala, în contextul recentei vizite de lucru în Letonia a ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca.

Potrivit documentului semnat, părțile și-au exprimat convingerea că actualele relații de colaborare dintre Republica Moldova și Republica Letonia pot marca începutul unor viitoare activități comune ale celor două regiuni: Regiunea de Dezvoltare Nord și Regiunea de Planificare Vidzeme.

Semnatarii acordului și-au exprimat intenția să consolideze relațiile de prietenie și să pună bazele colaborării dintre cele două regiuni. Totodată, părțile au stabilit că fiecare proiect de colaborare ce va fi inițiat în comun urmează a fi coordonat suplimentar în privința procedurilor și a metodelor de realizare.

Prin acordul de intenție semnat la Jūrmala, reprezentanții celor două regiuni și-au exprimat dorința să-și consolideze relațiile de cooperare în vederea semnării, în toamna acestui an, a unui acord de colaborare în cadrul celei de-a IV-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord din Republica Moldova.

În cadrul vizitei de lucru în Letonia, delegația ministerială din Republica Moldova s-a documentat în privința provocărilor specifice regiunilor de dezvoltare din Letonia, programelor și instrumentelor de susținere a antreprenoriatului, promovare a turismului și atragere a investițiilor. În acest sens, ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Letoniei, Kaspars Gerhards, a oferit detalii și a prezentat experiența Letoniei acumulată în contextul implementării reformei administrativ-teritoriale, precum și beneficiile pe care le poate aduce aceasta reformă autorităților locale.

Menționăm că relațiile de colaborare dintre Regiunea de Dezvoltare Nord din Republica Moldova și Letonia au început încă în noiembrie 2010, când ADR Nord a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională din Letonia. Din 2012, Letonia susține Republica Moldova în promovarea dezvoltării regionale, în baza Acordului de colaborare în domeniul dezvoltării regionale semnat între Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova și Ministrul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale (VARAM) al Letoniei. De atunci, ADR Nord și VARAM au facilitat semnarea a 14 acorduri de colaborare: 10 acorduri între administrații publice locale și altele patru între instituții de stat și neguvernamentale din cele două țări.