Prima   -  Noutăți - CRD Nord a decis: 41 de note conceptuale trec în etapa a doua a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020

CRD Nord a decis: 41 de note conceptuale trec în etapa a doua a Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020

19.05.2016   3938 accesări   ADR Nord

Bălți, 19 mai 2016. La cea de a doua ședință ordinară din acest an, 41 din numărul total de 48 de membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord au decis aprobarea a 41 din 54 de note conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională depuse de autoritățile publice locale de nivelurile I și II din Regiunea de Dezvoltare Nord. Acestea au fost admise în etapa a doua a Concursului de selectare a proiecte de dezvoltare regională ce vor fi implementate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională în perioada anilor 2017-2020, în conformitate cu prevederile Concursului lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) în data de 15 martie a.c.

La ședință au participat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatâi, șeful Direcției generale gezvoltare regională din cadrul MDRC, Valerian Bânzaru.

Amintim că la prima etapă a Concursului, care s-a desfășurat în perioada 15 martie – 3 mai a.c., administrațiile publice locale (APL) de nivelurile I și II din municipiul Bălți și cele 11 raioane din Regiunea de Dezvoltare Nord (Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca) au depus la sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord 54 de note conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională. Ulterior, în rezultatul evaluării de către membrii comisiei administrative, 4 note conceptuale nu au acumulat punctajul și au fost eliminate. Astfel, membrilor CRD Nord li s-a propus spre examinare 50 de note conceptuale, dintre care au fost aprobate 41.

La deschiderea ședinței, președintele CRD Nord, Ion Leucă, și-a îndemnat colegii la colaborare eficientă cu toate părțile implicate în desfășurarea etapelor ulterioare ale Concursului de proiecte de dezvoltare regională, astfel încât să fie selectate și implementate acele proiecte prioritare cu impact regional care să contribuie la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor din Regiunea de Dezvoltare Nord. „Mi-aș dori foarte mult ca cei prezenți aici, care reprezentăm diferite raioane, diferite primării, nu în ultimul rând societatea civilă, să știe că ne-am propus să fim transparenți la maximum în luarea deciziilor, să ne conformăm realităților din regiunea noastră și nu în ultimul rând problemelor care sunt sesizate atât de cetățeni, cât și de autoritățile publice locale”, a menționat președintele CRD Nord.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, a subliniat importanța ședinței de astăzi a CRD Nord, decisivă pentru următoarea etapă a Concursului de proiecte desfășurat de MDRC. „Proiectele cele mai bune din cele pe care le veți admite în cea de-a doua etapă a Concursului vor fi implementate în următorii patru ani. Vă doresc succes și vă îndemn să conlucrăm eficient, pentru ca în cele din urmă să ne bucurăm împreună de rezultate frumoase”, a spus ministrul Vasile Bâtca.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat informații detaliate despre activitățile realizate în perioada 15 martie – 3 mai a.c., în cadrul primei etape a Concursului, când au fost organizate sesiuni de informare pentru autoritățile publice locale în microregiunile Bălți, Edineț și Soroca. „Consider că notele conceptuale colectate în prima etapă a Concursului, care acoperă mai multe aspecte ale dezvoltării regionale, reprezintă pe deplin doleanțele Regiunii de Dezvoltare Nord”, a precizat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, potrivit căruia calitatea notelor conceptuale depuse la Concurs este mai importantă decât cantitatea acestora.

După ce a fost audiat raportul de  evaluare a notelor conceptuale, membrii CRD Nord au decis că notele conceptuale care au acumulat cel puțin 20 de puncte sunt admise în etapa a II-a a Concursului. Astfel, conform celor șase domenii de intervenție, în următoarea etapă au trecut:

  • Infrastructura drumurilor regionale și locale – 5 concepte de proiecte;
  • Aprovizionare cu apă şi sanitaţie – 10 concepte de proiecte;
  • Managementul deșeurilor solide – 5 concepte de proiecte;
  • Dezvoltarea infrastructurii de afaceri – 9 concepte de proiecte;
  • Sporirea atractivității turistice – 6 concepte de proiecte;
  • Eficiența energetică a clădirilor publice – 6 concepte de proiecte.

Precizăm că bugetele celor 41 de concepte de proiecte admise în etapa a doua a Concursului se cifrează la 932.881.620 de lei. Proiectele care vor trece prin toate etapele Concursului vor obține finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, care reprezintă 1% din Bugetul de Stat, și vor fi implementate în perioada anilor 2017-2020.

În context, directorul ADR Nord a comunicat că, în perioada 15 martie – 3 mai, ADR Nord a oferit consultanță potențialilor aplicanți din Regiunea de Dezvoltare Nord. În această perioadă, 226 de reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelurile I și II au fost ghidați în procesul de elaborare a notelor conceptuale pentru dezvoltarea proiectelor cu impact regional. În total, specialiștii din cadrul Secției managementul proiectelor a ADR Nord au oferit 102 de consultări, după cum urmează: Bălți –  3; Dondușeni –  4; Soroca –  15; Briceni –  8; Ocnița –  9; Drochia –  4; Râșcani –  4; Fălești – 9; Glodeni –  10; Edineț –  8; Sângerei –  12; Florești –  16.

Cât despre recepționarea notelor conceptuale conform raioanelor, directorul ADR Nord a comunicat că cele mai multe –  câte 7 – sunt din raioanele Dondușeni și Fălești, câte 6 – din raioanele Glodeni și Sângerei, câte 5 – din raioanele Edineț, Soroca și municipiul Bălți, câte 4 – din raioanele Briceni și Florești, 3 – din Râșcani, câte 1 – din raioanele Drochia și Ocnița.

Totodată, în cadrul ședinței CRD Nord de astăzi, specialiștii în probleme strategice și planificare s-au referit la procesul de elaborare a Programelor Regionale Sectoriale în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri și atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Nord și au prezentat detalii despre organizarea Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a IV-a, eveniment care în acest an va avea loc în perioada 26 septembrie - 2 octombrie.