Prima   -  Noutăți - Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a efectuat o vizită de documentare la un proiect-pilot de îmbunătățire a serviciilor de apă și canalizare în raionul Râșcani

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a efectuat o vizită de documentare la un proiect-pilot de îmbunătățire a serviciilor de apă și canalizare în raionul Râșcani

21.06.2016   1615 accesări  

În contextul zilei de audiență și de întâlnire a membrilor Guvernului cu cetățenii în teritoriu, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, s-a aflat astăzi în raionul Râșcani. După ședința care a avut loc în incinta Consiliului raional Râșcani, ministrul Vasile Bâtca a efectuat împreună cu autoritățile locale și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord o vizită de documentare la Costești și Duruitoarea Veche, unde se desfășoară lucrări în cadrul proiectului-pilot „Îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare în raionul Râșcani”.

Lansat la sfârșitul anului 2011 și implementat în mai multe etape, proiectul-pilot este realizat de ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), gestionat de GIZ. Potrivit MSPL, valoarea totală a proiectului-pilot din raionul Râșcani este de 1.117.306 de euro (inclusiv, investiți germane - 1.103.431 de euro, contribuția locală - 13.875 euro).

Menționăm că luni, 20 iunie, în cadrul proiectului-pilot din raionul Râșcani au demarat lucrările de construcție a stației de epurare.

În orașul Costești, la șantierul stației de epurare, iar ulterior și în satul Duruitoarea Veche, unde anterior au fost construite sisteme de apeduct și de canalizare, ministrul Vasile Bâtca și-a exprimat recunoștința față de partenerii externi pentru suportul acordat țării noastre în domeniul realizării unor proiecte importante pentru țara noastră precum este cel de îmbunătățire a serviciilor de apă și canalizare în raionul Râșcani.

În cadrul vizitei sale în raionul Râșcani, ministrul Vasile Bâtca le-a vorbit oamenilor despre beneficiile dezvoltării regionale în țara noastră, proiectele concrete realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în domeniu, inclusiv proiectele realizate cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare și al instituțiilor europene, precum și alte subiecte de interes public.

Totodată, ministrul Vasile Bâtca s-a referit și la oportunitățile oferite de Concursul de selectare a proiectelor de dezvoltare regională ce vor fi implementate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională în perioada anilor 2017-2020. În cadrul acestui concurs aflat în prezent în desfășurare, din raionul Râșcani au fost selectate trei note conceptuale pentru proiecte de dezvoltare regională a căror valoare totală se cifrează la aproximativ 93 de milioane de lei.

„Cetățenii au necesitatea ca astfel de proiecte să fie implementatate în teritoriu, ca să beneficieze de servicii publice de calitate”, a spus ministrul Vasile Bâtca, precizând totodată că Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor lucrează în prezent la modificarea Legii privind dezvoltarea regională.

La rândul lor, autoritățile locale din Râșcani l-au informat pe ministru despre problemele ce țin de lipsa iluminării stradale în localități și cele din agricultură.