Prima   -  Noutăți - Reprezentanți ai MDRC, ADR și BNS au participat în Portugalia la o conferință internațională despre îmbunătățirea statisticii regionale

Reprezentanți ai MDRC, ADR și BNS au participat în Portugalia la o conferință internațională despre îmbunătățirea statisticii regionale

08.07.2016   1460 accesări   ADR Nord

O delegație formată din șase reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) și ai Biroului Național de Statistică (BNS) din Republica Moldova au participat în perioada 29 iunie - 1 iulie, la Conferința SCORUS (Comitetul permanent pentru statistică urbană și regională), organizată la Lisabona, Portugalia, de Institutul Național de Statistică din Portugalia în parteneriat cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Participarea delegației din Republica Moldova a fost susținută de proiectul de asistență tehnică al Uniunii Europene „Îmbunătățirea statisticii regionale în Republica Moldova”. 

Membrii delegației din țara noastră au avut oportunitatea să discute la Lisabona, în cadrul unei platforme de dialog internațională, despre eliminarea lacunelor de date prin utilizarea surselor de date noi și a metodelor tradiționale.

În cadrul întrunirii au participat reprezentanți ai instituțiilor producătoare de date statistice și actori implicați în politica dezvoltării regionale veniți din Polonia, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Republica Moldova, Australia, Franța, Mozambic și Coreea de Sud.

Conferința de la Lisabona a fost deschisă de către Alda de Caetano Carvalho, președintele Institutului Național de Statistică din Portugalia, care a subliniat rolul statisticii teritoriale în elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor locale/regionale. Alda de Caetano Carvalho a subliniat necesitatea schimbării de paradigmă în privința realizării statisticii regionale, pentru creșterea și îmbunătățirea indicatorilor teritoriali.

Reprezentanta Serviciului cooperare și atragerea investițiilor al ADR Nord, Maria Prisacari, împreună cu șeful-adjunct al Direcţiei generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Igor Malai, au elaborat și prezentat în cadrul conferinței o comunicare cu privire la utilizarea datelor statistice în elaborarea Strategiei de Dezvoltare Regională Nord. Prezentarea a pus în discuție utilizarea datelor statistice regionale în elaborarea unui document de planificare strategică la nivel regional în vederea asigurării durabilității și veridicității documentului de politici, cantitatea si calitatea informații afectând calitatea analizei și a concluziilor, și respectiv - calitatea strategiei.

„Participarea în cadrul Conferinței SCORUS-2016 ne-a oferit posibilitatea să facem cunoștință cu bunele practici în domeniul statisticii teritoriale și monitorizării politicii regionale, precum şi oportunitatea de a stabili noi parteneriate de dezvoltare”, susține Maria Prisacari.

Totodată, conferința SCORUS a pus în discuție oportunitățile care decurg dintr-o mai bună coordonare între informațiile geografice și cele statistice, luând în considerare coerența datelor geospațiale dar și calitatea informații statistice. În acest context, participanții în cadrul conferinței au recunoscut necesitatea crescândă a datelor teritoriale, care să nu se limiteze la o segmentare mai mare a indicatorilor tradiționali, dar care se extind asupra necesității de a furniza informații în conformitate cu unitățile teritoriale relevante, având valori bazate pe integrarea datelor geospațiale și statistice.

Principalele subiecte în cadrul lucrărilor conferinței de la Lisabona au fost grupate în nouă sesiuni tematice.

SCORUS este o rețea internațională pentru statistici regionale și urbane care furnizează o platformă pentru facilitarea dezvoltării și cercetării statisticii urbane și regionale. Misiunea SCORUS este aceea de a stimula și de a organiza un dialog la nivel mondial privind cercetarea statisticii urbane și regionale și de a promova în profunzime analize statistice, în vederea dezvoltării acestui domeniu precum și îmbunătățirii înțelegerii fenomenelor de dezvoltare urbană și regională.