Prima   -  Noutăți - La Bălți sunt identificate viziuni comune de îmbunătățire a infrastructurii de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Nord

La Bălți sunt identificate viziuni comune de îmbunătățire a infrastructurii de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Nord

06.12.2016   4453 accesări   ADR Nord

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în parteneriat cu Asociația obștească Pro-Business Nord au organizat marți, 6 decembrie, cea de-a doua ședință a Grupului de lucru regional sectorial (GLRS) pentru elaborarea Programului Regional Sectorial (PRS) în domeniul Infrastructura de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. La eveniment au participat reprezentanți autorități publice locale, ai organizațiilor neguvernamentale, experți în domeniu și specialiști ADR Nord.

Membrii GLRS s-au întrunit în ședință pentru a se familiariza cu potențialul investițional existent în Regiunea de Dezvoltare Nord și să stabilească viziuni asupra dezvoltării strategice a sectorului. Participanții la ședință au identificat idei de proiecte posibile în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri.

„Am decis să elaborăm acest program în domeniul infrastructurii de afaceri pentru a impulsiona și mai mult dezvoltarea economică în Regiunea de Dezvoltare Nord. Investițiile din diferite fonduri, pe care urmează să le accesăm, trebuie să fie durabile. Putem rezolva multe probleme de infrastructură, dar dacă nu vom avea agenți economici care vor dezvolta regiunea prin afacerilor lor și prin deschiderea noilor locuri de muncă, atunci o bună parte din efortul depus ar putea fi în van. Iată de ce este foarte important procesul pe care noi l-am început în privința devoltării infrastructurii de afaceri”, a argumentat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Directorul ADR Nord a mai informat că, în rezultatul Concursului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada anilor 2017-2020, cele mai multe proiecte în domeniul infrastructurii de afaceri sunt în Regiunea de Dezvoltare Nord. „Aceste proiecte pot obține finanțare nu doar din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, dar și din fonduri externe, prin intermediul partenerilor de dezvoltare”, a menționat directorul ADR Nord.

În cadrul ședinței, Mariana Cebotari, specialistă în planificare strategică și programare la ADR Nord, a prezentat, în linii generale, infrastructura de afaceri existentă și terenurie/locațiile libere potrivite pentru dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Ulterior, șefa Secției Planificare Strategică și Programare din cadrul ADR Nord, Inga Cojocaru, a dirijat lucrul în grup al participanților la ședință, care au identificat viziuni de dezvoltare a infrastructurii de afaceri. Inga Cojocaru a prezentat, de asemenea, metodologia de elaborare a conceptelor de proiecte posibile în domeniul dezvoltării infrastructurii de afaceri și cum ideile de proiect pot fi identificate.

Menționăm că, în luna aprilie curent, Letonia a oferit suport în procesul de elaborare a PRS în domeniul Infrastructura de afaceri. Atunci, membrii delegației letone din componența căreia au făcut parte 10 reprezentanți ai autorităților centrale, locale și antreprenori au prezentat practicile de succes din Letonia în sectorul Infrastructura de afaceri și au stabilit obiectivele de dezvoltare ale mediului de afaceri în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Anii trecuți, în Regiunea de Dezvoltare Nord au fost elaborate patru PRS cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, acordat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Cele patru documente strategice vizează următoarele domenii: Eficiența energetică în clădirile publice, Managementul deșeurilor solide, Aprovizionarea cu apă și canalizare și Drumuri regionale și locale.