Prima   -  Noutăți - 52 de proiecte de dezvoltare regională vor primi 1,3 mlrd lei din FNDR în următorii patru ani

52 de proiecte de dezvoltare regională vor primi 1,3 mlrd lei din FNDR în următorii patru ani

19.12.2016   4464 accesări   MDRC

Membrii Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) au aprobat luni, 19 decembrie, în cadrul unei ședinței, lista proiectelor propuse pentru a primi finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), în următorii patru ani.

Potrivit evaluării realizate de comisia interministerială, proiectele propuse pentru finanțare au impact regional, asigură durabilitatea proiectelor, inclusiv modalitatea de gestionare a bunurilor post-implementare, precum și se încadrează în prioritățile și obiectivele concursului de selectare a proiectelor.

„Pentru perioada 2017-2020, în FNDR sunt planificate alocații de la bugetul de stat în mărime de circa 1 miliard de lei.  În acest context, ținând cont și de beneficiile pentru localități, proiectele au fost evaluate în mai multe etape: pentru a observa dacă corespund obiectivelor și priorităților concursului de proiecte, dacă dețin studii de fezabilitate, proiecte tehnice actualizate, soluțiile tehnice relevante, inclusiv documentație tehnico-economică coerentă", a menționat vicepremierul, ministrul Economiei, președintele CNCDR, Octavian Calmâc.

Principalele domenii de intervenție pentru care au fost depuse propuneri de proiecte țin de infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infracstructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficineța energetică a clădirilor publice.

„În prima etapă a concursului au fost depuse 321 note conceptuale de proiecte, în sumă de circa 7,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă necesitățile de dezvoltare a localităților, parvenite din partea APL de nivelul I și II. După mai multe etape de evaluare, 52 de proiecte, în valoare de 1,3 miliarde de lei, vor primi finanțare începând cu anul viitor. Cele mai multe proiecte țin de domeniul aprovizionării cu apă și sanitație. Pentru proiectele ce nu vor fi finanțate din FNDR, vom căuta alte surse de finanțare, inclusiv vom negocia cu partenerii de dezvoltare", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionaleși Construcțiilor, Vasile Bâtca, în cadrul ședinței CNCDR.  

Potrivit președintelui Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Leucă, concursul s-a desfășurat în trei etape, pe parcursul lunilor martie-noiembrie 2016, în cadrul cărora a fost asigurată comunicarea participativă a tuturor actorilor implicați.