Prima   -  Noutăți - Centrul de sănătate „Anatolie Manziuc” din orașul Drochia va fi eficientizat energetic

Centrul de sănătate „Anatolie Manziuc” din orașul Drochia va fi eficientizat energetic

28.02.2017   659 Accesări   ADR Nord

Centrul de sănătate „Anatolie Manziuc” din orașul Drochia va fi renovat prin eficientizare energetică. Acest lucru va fi posibil după implementarea unui nou proiect de dezvoltare regională care a obținut finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR).

Astfel, în vederea inițierii implementării propriu-zise a proiectului „Renovarea centrului de sănătate Drochia «Anatolie Manziuc» prin eficientizare energetică”, membrii Comisiei de monitorizare a noilor proiecte de dezvoltare regională care, pentru anul 2017, au obținut finanțare din FNDR, au efectuat marți, 28 februarie, o primă vizită în cadrul proiectului.

La Drochia, șeful Serviciului managementul proiectelor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Victor Caun, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și specialiști în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor s-au întâlnit cu reprezentanții Consiliului Raional, pentru a estima împreună nivelul de pregătire al proiectului în vederea implementării acestuia.

Potrivit reprezentanților Consiliului Raional Drochia, prin realizarea acestui proiect se urmărește îmbunătăţirea accesului la asistenţa medicală calitativă în cadrul sistemului de sănătate raional, prin eficientizarea energetică a clădirii Centrului de sănătate „Anatolie Manziuc”. Se estimează că proiectul va contribui la eficientizarea energetică a clădirii Centrului de sănătate cu 21,4% anual, precum și la îmbunatăţirea serviciilor de diagnosticare medicală și ameliorare a indicatorilor de sănătate în regiunea. De asemenea, va promova şi spori nivelul de conştientizare a beneficiarilor proiectului în privința eficienţei energetice.

Menționăm că parteneri în cadrul proiectului sunt Consiliul orăşenesc Drochia, Consiliul comunal Cotova, Consiliul sătesc Chetrosu, Consiliul sătesc Mândâc, Consiliul sătesc Antoneuca, Consiliul sătesc Miciurin, Consiliul comunal Fântâniţa, Consiliul sătesc Ţarigrad şi Consiliul comunal Pervomaiscoe.

Valoarea totală a proiectului este de 12.916.262 de lei, din care 150.000 de lei reprezintă contribuția Consiliului Raional Drochia. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 4.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Proiectul va fi implementat în decurs de 18 de luni.

Echipa de monitorizare și Consiliul Raional Drochia au convenit ca, în scurt timp, să fie desemnat managerul local al proiectului. Pentru inițierea curândă a procedurilor de achiziții publice și demararea propriu-zisă a lucrărilor, Consiliul Raional Drochia urmează împreună cu specialiștii ADR Nord să coordoneze aducerea în ordine a seturilor de documente necesare.

În anul 2017, ADR Nord va implementa 12 proiecte de dezvoltare regională, dintre care 10 noi, cu finanțare din FNDR. Astfel, pentru activitățile de realizare a acestor proiecte, a fost aprobată, prin Decizia nr. 1/17 a CNCDR din 27 ianuarie 2017, alocarea a  69.500.002 de milioane de lei. Mai multe detalii în acest sens se găsesc AICI.

 
Arrow Prev

      

   

Arrow Next