Prima   -  Noutăți - Un acord de constituire a Clusterului Energiei Regenerabile în Republica Moldova va fi semnat la Chișinău

Un acord de constituire a Clusterului Energiei Regenerabile în Republica Moldova va fi semnat la Chișinău

22.03.2017   1365 accesări   ADR Nord

Un acord de constituire a Clusterului Energiei Regenerabile în Republica Moldova va fi semnat vineri, 24 martie, la Chișinău. Detalii în acest sens au discutat astăzi, la Bălți, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și preşedintele Asociaţiei şi al Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy din România, Lajos Vajda.

În cadrul unei ședințe în incinta ADR Nord, la care au participat mai mulți factori interesați de perspectivele Acordului, participanților la discuții li s-a comunicat că obiectivul principal al Clusterului Energiei Regenerabile, cluster inovativ în Republica Moldova, va fi dezvoltarea socio-economică a regiunilor care alcătuiesc țara prin unirea actorilor din sectorul biomasei, ca resursă de energie regenerabilă.

Acordul de constituire a Clusterului va fi semnat de către reprezentanți ai mediului economic, instituții de cercetare, autorități publice locale, regionale și locale, instituții financiare, camere de comerț etc.

Asociația Green Energy, înființată în 2009, grupează actorii economici care se ocupă de plantații energetice, valorificarea deșeurilor de lemn, fabricarea de cazane, cei care se ocupă de mecanizarea și societățile care vor face investiții în centrale termice, respectiv reprezentanți ai unor administrații locale. În februarie 2011 a fost semnat acordul de înființare a Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy din România. Din cluster fac parte, pe lângă reprezentanții economici, administrațiile publice locale, universității, firme de consultanță și instituții care pot să contribuie la dezvoltarea acestei activități, obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă cu toate aspectele ce se leagă de acest domeniu. Asociația Green Energy face parte clusterului amintit și asigură managementul clusterului.