Prima   -  Noutăți - Undă verde pentru implementarea unui nou proiect de dezvoltare a afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord

Undă verde pentru implementarea unui nou proiect de dezvoltare a afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord

13.11.2017   2607 accesări   ADR Nord

Acordul de implementare a proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei” a fost semnat în data de 6 noiembrie a.c., la Chișinău. Semnăturile pe document și le-au pus directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, și directorul de țară People in Need Moldova, Mario Straka.

Beneficiarii acestui proiect vor fi întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) din Regiunea de Dezvoltare Nord. Proiectul reflectă un șir de probleme ale regiunii precum migrația forței de muncă, lipsa oportunităților de angajare, legătura insuficientă dintre cerințele sistemului educațional și cele ale pieței forței de muncă și lipsa infrastructurii de afaceri. Proiectul va sprijini start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune, noile ÎMM sau centrele de idei.

People in Need, ADR Nord și Organizația obștească „Pro Cooperare Regională” (ProCoRe) se așteaptă că, prin intermediul proiectului, vor fi create condiții pentru o cooperare mai strânsă între ÎMM-urile din Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru a obține un acces mai bun la piețele locale sau internaționale, pentru a-și consolida poziția față de instituțiile guvernamentale și clienții potențiali. ÎMM-urile vor avea, în continuare, posibilități să creeze parteneriate naționale și internaționale.

Totodată, în cadrul ADR Nord urmează a fi creat un Centru informațional ce va oferi servicii pentru ÎMM-urile din regiune, fapt ce va spori și capacitățile specialiștilor Agenției în acest sens. Astfel, ÎMM-urile locale vor avea mai multe informații despre legislație, oportunități de finanțare. În timpul implementării proiectului, reprezentanții ÎMM-urilor din regiune vor avea ocazia să se întâlnească cu experți internaționali, care le vor oferi coaching și mentorat pentru a-și accelera afacerea sau pentru a-și dezvolta ideile de afaceri. De asemenea, părțile implicate în procesul de implementare a proiectului se așteaptă ca implicarea autorităților locale să sporească accesul la informații relevante despre afaceri în zonele rurale, contribuindu-se astfel la difuzarea impactului activităților proiectului asupra majorității ÎMM-urilor din regiune.

Lansat recent la Bălți, în cadrul unei conferințe cu participare internațională, proiectul de dezvoltare a afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord este sprijinit financiar de Guvernul Republicii Cehe. Bugetul proiectului se cifrează la 555.000 euro și va fi implementat până la sfârșitul anului 2019.

People in Need, solicitantul proiectului, are o experiență îndelungată de implementare a proiectelor de dezvoltare în Republica Moldova. Partenerul local ProCoRe, cu sediul la Bălți, cunoaște profilul regiunii și sectorul proiectului. ADR Nord va oferi sprijin instituțional pe parcursul implementării proiectului.