Prima   -  Noutăți - Documentația tehnică pentru crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord va fi actualizată în termeni restrânși

Documentația tehnică pentru crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord va fi actualizată în termeni restrânși

24.07.2018   953 accesări  

Actualizarea documentației tehnice pentru crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) este etapa care precede lansarea procedurilor de achiziții publice privind executarea lucrărilor de finisare a clădirii viitorului Centru și contractarea serviciilor de supraveghere tehnică a lucrărilor. Aceste și alte aspecte tehnice au fost analizate marți, 24 iulie a.c., în cadrul unei ședințe în incinta ADR Nord.

La întrunire au participat funcționari de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Primăria municipiului Bălți, conducerea Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, reprezentanți ai Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare (APIP), Institutului Național de Cercetări și Proiectări „Urbanproiect” și specialiști ADR Nord.

În cadrul discuțiilor, părțile implicate în procesul de implementare a proiectului au discutat despre necesitatea efectuării unui șir de ajustări în documentația tehnică a proiectului. În context, șeful Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională în cadrul MADRM, Eduard Ungureanu, a subliniat că în acest proces este necesară implicarea plenară a tuturor părților, în special a Primăriei municipiului Bălți, aplicantul proiectului. Funcționarul de la MADRM a menționat că ajustarea în termeni restrânși a documentației tehnice va permite ulterior lansarea și desfășurarea procedurilor de achiziții publice, iar către luna noiembrie a.c. să demareze lucrările de finisare a clădirii viitorului Centru.

„Având în vedere că, până la sfârșitul acestui an, în cadrul proiectului urmează să fie valorificate surse financiare alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), este necesară eliberarea de către organele competente a unui nou certificat de urbanism și actualizarea hărții topografice în termeni restrânși”, a relevat directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, menționând totodată importantul rol al viitorului CCIT pentru climatul economic din regiune.

Ulterior, participanții la ședință s-au deplasat la USARB, pe șantierul viitorului CITT, unde au analizat mai multe aspecte tehnice privind actualizarea documentației tehnice a proiectului.

Valoarea proiectului de creare a CITT la Universitatea din Bălți este de 11.770.990 de lei, solicitați din FNDR. Anterior, disponibilitatea de a deveni cofinanțatori ai proiectului a fost exprimată de Proiectul de Competitivitate din Moldova al USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău, dar și de alți parteneri externi. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 1.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate în anul 2018. Menționăm că, în 2017, CNCDR a alocat pentru realizarea proiectului 6.000.000 de lei, însă acești bani au fost realocați pentru alte proiecte, întrucât a fost necesară modificarea documentației tehnice, astfel încât designul edificiului ce va găzdui viitorul CITT să fie regândit în conformitate cu necesitățile specifice unui astfel de centru.