Prima   -  Noutăți - Audieri publice la Drochia. A fost dezbătută componenta „Aprovizionarea cu apă și servicii de canalizare” din Strategia de Dezvoltare Socio-Economică a raionului

Audieri publice la Drochia. A fost dezbătută componenta „Aprovizionarea cu apă și servicii de canalizare” din Strategia de Dezvoltare Socio-Economică a raionului

02.10.2018   862 accesări  

Marți, 2 octombrie a.c., în incinta Consiliului raional Drochia au fost organizate audieri publice pe marginea proiectului capitolului „Aprovizionarea cu apă și servicii de canalizare” din Strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Drochia (2018-2025), actualizat în contextul unui proiect de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare finanțat de Uniunea Europeană.

La eveniment au participat autorități publice locale de nivelul I și președinții comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului raional Drochia, membrii Grupului local pentru planificare strategică, operatorul de aprovizionare cu apă și canalizare, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, ai societății civile din raionul Drochia și experți în domeniu.

În cadrul audierilor publice au fost prezentate concluziile analizei diagnostice privind dezvoltarea sectorului în raionul Drochia, precum și unele recomandări privind dezvoltarea sectorului de aprovizionare cu apă și servicii de canalizare din raion pentru perioada 2018-2025. Totodată, participanți la eveniment au analizat componenta actualizată din Strategia de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Drochia și au discutat despre un șir de aspecte privind regionalizarea serviciilor de apă și canalizare și cooperarea intercomunitară.

Proiectul componentei „Aprovizionarea cu apă și servicii de canalizare” din Strategia menționată va fi prezentat la o ședință a Consiliului raional Drochia în vederea aprobării finale. Totodată, în cadrul Consiliului raional Drochia urmează să fie creat un grup de lucru pentru monitorizarea implementării componentei respective.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia” este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). În urma realizării proiectului, în orașul Drochia vor fi reabilitați 4,6 km de aducție de apă potabilă sub presiune și 8,5 km de rețele de alimentare cu apă. Mai mult, rețelele de alimentare cu apă din Drochia vor fi extinse cu 8,9 km. Totodată, la Drochia vor fi construite 1 stație de tratare a apei potabile și reabilitate 2 stații de pompare, 7 castele de apă și 6 rezervoare de apă potabilă. De asemenea, vor fi instalate 7 stații hidrofor în blocurile locative multietajate. Circa 17.300 de drochieni vor fi conectați la sistemul de alimentare cu apă. Valoarea estimativă a proiectului de AAC din orașul Drochia se cifrează la 1,5 milioane de euro, contribuția beneficiarilor fiind de 162.000 de euro.