Prima   -  Noutăți - Programul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” a fost lansat la Chișinău

Programul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” a fost lansat la Chișinău

18.06.2019   1166 accesări   AEE

Agenția pentru Eficiență Energetică împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială au lansat luni, 17 iunie, la Chișinău, programul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova”.

Obiectivul proiectului este „Promovarea și susținerea tehnologiilor în domeniul energiei regenerabile în Republica Moldova prin pilotarea unui Accelerator Antreprenorial, care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial, crearea locurilor de muncă și impactului pozitiv asupra mediului”.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a menționat: „Proiectul vine în suportul inovatorilor din domeniu energetic, dar și va contribui la dezvoltarea culturii consumului responsabil de energie. Doar astfel, putem să contribuim la păstrarea unei clime favorabile pentru urmașii noștri”.

Activitățile proiectului includ elaborarea unui set de instrumente pentru autoritățile publice, mediul de afaceri și consumatorii casnici, cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă adaptate pentru nevoile specifice precum și recomandări de finanțare a activităților de eficiență energetică și energie regenerabila.

Sun young SUH, expert în cadrul Cleantech Innovation Programme, a prezentat conceptul de baza a programului, în câte țări este implementat la moment, care este impactul și rezultatul în țările date. 

Proiectul promovează în mod unic abordarea eco-sistemică care sprijină inovațiile de tip cleantech în IMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea unor instrumente și metodologii care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale.

Componentele Proiectului:

  1. Platforma națională Cleantech Moldova lansata pentru susține și promova tehnologiile noi în proiecte de energie regenerabilă;
  2. Dezvoltarea capacităților naționale pentru a sprijini și promova inovațiile în domeniul energiei regenerabile;
  3. Adaptarea Cadrul Național pentru implementarea proiectelor de energie regenerabilă.

Pentru implementarea componentelor proiectului, și în special pentru dezvoltarea Platformei naționale Cleantech Moldova, pentru componenta de premiere a participanților, din bugetul grantului alocat este prevăzută suma de 50.000 USD anual sau 10.000 USD per câștigător în fiecare din cele 5 categorii. Pe o perioada de 3 ani vor fi premiate 15 start-up-uri cu o sumă în valoare totală de 150.000 USD. Apelul pentru recepționarea Propunerilor de Proiect va fi lansat în luna iulie. În perioada iulie-septembrie vor fi selectați finaliștii. În perioada septembrie-octombrie finaliștii vor participa la sesiunile de training și instruire. În noiembrie vor fi desemnați câștigătorii, iar la Gala Moldova Eco Energetică vor fi premiați.

La fel, se vor finanța 3 idei de proiecte demonstrative în următoarele domenii:

  • eMobility; 
  • Utilizarea energiei regenerabile în Sectorul Agricol;
  • Utilizarea energiei regenerabile în Sectorul Rezidențial.

Pentru finanțarea proiectelor demonstrative este prevăzută suma de 600.000 USD.

Programul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” va fi implementat în baza conceptului proiectului „Global Cleantech Innovation Programme for SMEs and Startups” deja realizat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în parteneriat cu Global Environment Facility (GEF) în 8 țări.