Prima   -  Noutăți - ADR Nord a participat la Forumul on-line de afaceri România – Republica Moldova

ADR Nord a participat la Forumul on-line de afaceri România – Republica Moldova

15.07.2020   1301 accesări  

Reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au participat miercuri, 15 iulie, la Forumul on-line de afaceri România - Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și cu suportul proiectului Enterprise Europe Network (EEN).

În sesiunea de deschidere a evenimentului au avut discursuri Ovidiu Ioan Silaghi, secretar general CCIR, Sergiu Harea, președinte CCI a RM, Adrian Sârbu, ministrul Plenipotențiar în cadrul Ambasadei României în RM, Emil Jacotă, ministru consilier, însărcinat cu afaceri, Ambasada Republicii Moldova în România.

Subiectele esențiale abordate au fost consolidarea şi extinderea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi România, identificarea modalităților existente pentru depășirea consecințelor negative ale pandemiei de coronavirus asupra comerțului bilateral, stabilirea contactelor directe între oamenii de afaceri din ambele state. În acest context, Elena Boboc și Ana Tcaciuc de la Centrul de Informare și Consiliere în Afaceri din cadrul ADR Nord au avut programate, în cadrul forumului on-line, întrevederi bilaterale cu parteneri din România. Acest dialog urmează să fie dezvoltat ulterior prin intermediul corespondenței electronice.

În cadrul evenimentului, președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a comunicat că, din cauza crizei pandemice, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu România în perioada ianuarie-aprilie a.c. a constituit 408,2 milioane dolari SUA, înregistrând un declin față de aceeași perioadă a anului 2019 (ianuarie-aprilie), -20.53%.

La Forumul on-line de afaceri România - Republica Moldova au participat circa 45 de agenți economici din Republica Moldova și din România. Întrevederile de afaceri s-au desfășurat pe grupuri sectoriale și anume: agroalimentar (inclusiv viticultură), industria ușoară și industria mobilei.