Prima   -  Noutăți - Vizită de monitorizare la șantierul viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord

Vizită de monitorizare la șantierul viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord

29.10.2020   1488 accesări  

Specialiști de la ADR Nord au monitorizat miercuri, 28 octombrie a.c., procesul de execuție a lucrărilor de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și sprijinit de Proiectul de Competitivitate din Moldova. Sediul viitorului Centru, cu o suprafață de 6054 m2, se află pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Specialiștii în monitorizarea proiectelor din cadrul Agenției s-au documentat despre situația curentă privind implementarea proiectului și au luat act de un șir de aspecte legate de neconcordanțele proiectului tehnic și situația din șantier. La eveniment au mai participat operatorii economici responsabili de efectuarea lucrărilor de construcție, responsabilul tehnic, managerul de proiect etc.

În cadrul vizitei pe șantierul viitorului Centru, reprezentanții ADR Nord au verificat situația curentă privind implementarea primei etape a proiectului. Prima etapă prevede intervenții la Blocul nr. 4 și Blocul nr. 5, cu efectuarea următoarelor tipuri de lucrări: arhitectură și rezistență, montare structuri metalice, instalații interioare de alimentare cu apă și canalizare, echipament electric de forță și iluminat interior, telecomunicații, semnalizare de incendiu etc.

În urma implementării integrale a proiectului, cele două blocuri ce vor găzdui Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic vor fi conectate la electricitate, rețele de apă și canalizare, rețeaua Internet și alte rețele de telecomunicații. Totodată, va fi creată o structură de management a Centrului, instituită în baza unui Regulament de funcționare.

Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 37,54 milioane de lei, din care 28,50 milioane de lei  din sursele FNDR. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat, prin Decizia nr. 23/20 din 04.08.2020, alocarea a 16 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2020. Pentru prima etapă a proiectului au fost contractate lucrări în valoare de 9,27 milioane de lei din FNDR.

Parteneri strategici de dezvoltare în cadrul proiectului sunt USAID, Suedia și UK aid, finanțatori ai Proiectului de Competitivitate din Moldova, care va susține implementarea proiectului „Crearea în municipiul Bălți a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord”. Contribuția Proiectului de Competitivitate din Moldova ține de dotare cu mobilier și echipamente a spațiilor renovate ale viitorului Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase