Prima   -  Noutăți - În raionul Glodeni se desfășoară lucrări de asigurare a accesului la apă potabilă din râul Prut a comunelor Cuhnești și Balatina

În raionul Glodeni se desfășoară lucrări de asigurare a accesului la apă potabilă din râul Prut a comunelor Cuhnești și Balatina

19.11.2020   2426 accesări  

În raionul Glodeni sunt în plină desfășurare lucrările de construcție-montaj a sistemelor de alimentare cu apă a comunelor Cuhnești și Balatina. Lucrările sunt executate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională implementat de ADR Nord și finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Joi, 19 noiembrie, conducerea ADR Nord și specialiști în monitorizarea proiectelor din cadrul Agenției s-au documentat, pe șantierul viitoarei stații de tratare a apei și pe șantierul aducțiilor, despre situația curentă privind executarea lucrărilor în cadrul proiectului.

Lucrările în cadrul proiectului au demarat la începutul lunii noiembrie a.c. Până în prezent, SRL „Laiola”, operatorul responsabil de executarea lucrărilor, a montat 5 km de aducție și a efectuat un șir de lucrări de amenajare, valorificând în acest sens peste 5 milioane de lei.

În cadrul acestui proiect vor fi montate 1 stație de captare/pompare (debitul nominal a pompei=50,0 m3/h), 1 stație de tratare (50 m3/h) și 1 turn în satul Tomeștii Noi (V=50 m3, H=18 m); vor fi efectuate lucrări de montare a 9,366 km de rețele (dintre stația de pompare si stația de tratare); 10,713 km de aducție de la stația de tratare până la satele Cuhnești, Balatina, Tomeștii Noi; 2,33 km de conducte de canalizare gravitațională, de la stația de tratare către râul Căldărușa.

Valoarea totală a proiectului, finanțat din sursele FNDR, se cifrează la 38,80 milioane de lei. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a circa 20 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2020.

Parteneri în cadrul proiectului „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I - comuna Cuhnești și comuna Balatina” sunt Primăria comunei Cuhnești (satele Cuhnești, Bisericani, Cot, Movileni, Serghieni) și Primăria comunei Balatina (satele Balatina, Clococenii Vechi, Lipovăț, Tomeștii Noi, Tomeștii Vechi).

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase