Prima   -  Noutăți - 22 aprilie – Ziua Mondială a Pământului: „Restaurează-ți Pământul!”

22 aprilie – Ziua Mondială a Pământului: „Restaurează-ți Pământul!”

22.04.2021   1346 accesări  

Anual, în data de 22 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Pământului. În acest an, sloganul evenimentului este „Restaurează-ți Pământul!”. Scopul evenimentului este să atragă atenția populației asupra importanței protejării mediului înconjurător, îndemnându-i să acționeze în vederea reducerii poluării aerului, apelor și solului, gestionării responsabile a resurselor naturale, prevenirii efectelor periculoase ale încălzirii globale, sporirii suprafețelor împădurite etc.  

De Ziua Mondială a Pământului sunt lansate evenimente internaționale prin intermediul rețelelor sociale și sunt organizate ore ecologice, orientate spre educarea populației și mobilizarea guvernelor în vederea realizării obiectivelor strategice în domeniul protecției mediului.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informează că, în anul curent, din cauza restricțiilor impuse în contextul stării de urgență instituite pe teritoriul Republicii Moldova, nu vor putea fi planificate și organizate evenimente publice și acțiuni comune de plantare a arborilor și salubrizare a localităților.

Concomitent, MADRM ne îndeamnă să contribuim individual la protecția mediului înconjurător prin acțiuni constante de salubrizare, de plantare, amenajare a teritoriului și practici de rutină pentru a păstra curate atât locuințele, cât și spațiile din vecinătatea acestora, inclusiv prin informarea tinerii generații despre problemele existente de poluare.

„Prin mobilizarea eforturilor comune, cetățenii țării noastre sunt îndemnați să întreprindă o serie de acțiuni în stilul de viață și în comportament, ce ar asigura protejarea mediului înconjurător. Alegerea mijloacelor alternative de transport, reducerea, reutilizarea și reciclarea produselor, utilizarea rațională a energiei și a resurselor de apă, utilizarea pungilor de pânză, procurarea alimentelor bio și a articolelor vestimentare din fibre naturale sunt câteva acțiuni pe care le-ar putea întreprinde cetățenii, asumându-și angajamentul de a proteja mediul, de a promova prosperitatea și coeziunea socială”, susține ministrul Ion Perju.

Organizația Națiunilor Unite a declarat Ziua Mondială a Pământului sărbătoare oficială în anul 2009, însă a fost inițiată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970. În prezent, Ziua Mondială a Pământului este sărbătorită în circa 200 de țări. În Republica Moldova Ziua Planetei Pământ se sărbătorește din anul 1990, iar activitățile realizate în acest sens vizează acțiunile de salubrizare, plantare, amenajarea teritoriului, inclusiv, informarea populației etc.

Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase