Prima   -  Noutăți - Cu suportul Uniunii Europene, la Edineț continuă lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă

Cu suportul Uniunii Europene, la Edineț continuă lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă

16.03.2022   1971 accesări   2 Comentarii

La Edineț continuă lucrările de construcție-montaj în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț”, finanțat de Uniunea Europeană. Grație acestui proiect, peste 18 mii de locuitori ai orașului vor avea acces la apă potabilă sigură.

Miercuri, 16 martie 2022, conducerea ADR Nord, specialiști în monitorizarea proiectelor din cadrul Agenției și consultanți regionali GIZ Moldova au efectuat o vizită de monitorizare în teren, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor în cadrul proiectului. Împreună cu părțile implicate în procesul de implementare a proiectului, reprezentanții ADR Nord și GIZ Moldova s-au întrunit în cadrul unei ședințe extinse în incinta Primăriei municipiului Edineț. Ulterior, participanții la ședință s-au deplasat pe șantier, unde au monitorizat porțiuni de aducție aflate în proces de montare. Până în prezent, lucrările în cadrul proiectului au fost executate în proporție de circa 30%.

Precizăm că la Edineț, în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană, sunt reabilitate și extinse 40 km de rețele de alimentare cu apă, care, prin cele 2.778 de conexiuni, vor asigura cu apă potabilă sigură 18.235 de locuitori ai orașului, fără întreruperi. Perioada de construcție este septembrie 2021  iulie 2022.

Valoarea totală a proiectului din Edineț constituie 58,70 mln lei, dintre care 50,70 mln lei  acordați de Uniunea Europeană, și 8 mln lei  contribuție locală. Cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), ÎM „Apă-Canal Edineț” beneficiază de un suport financiar în valoare de 34.000 euro, care include: un laborator dotat cu echipament pentru monitorizarea calității apei, echipament pentru detectarea scurgerilor de apă, personal dotat cu îmbrăcăminte și echipamente de protecție. Totodată, specialiștii ÎM au fost instruiți cum să gestioneze diverse aspecte legate de managementul calității, planificarea afacerii, relații cu clienții și extinderea în continuare a serviciilor către comunele învecinate.

Măsura investițională „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

 
Comentarii (2) Adaugă comentariu

Zaim Mihail / 17.03.2022 13:12
Municipiul Edineț nu are o stație de tratare a apei la intrarea în oraș,apa nu seprelucrează,nu se filtrează,vine direct din lacul Hirideuca în robinete,se vehiculează că aceste pierderi mari de apă ce sunt pînă la intrarea în oraș sunt din cauza conexiunilor ilegale a liderilor ce dețin pămînturile de-a lungul traseului și folosesc această apă pentru iregare,stropirea cîmpurilor,pentru a deține lacuri de acumulare,iar consumatorii legali achită aceste pierderi prin achitarea tarifului exagerat..,Această problemă persistă peste 16 ani,cum și canalizarea centrală ce nu este funcționabilă și reprezintă o catastrofă ecologică poluînd apele subterane și toate fîntînile din preajma orașului,..La fel și gunoistea orașului care este ne fincționabilă și necesită demult conservată,amplasarea căreia se află chiar în preajma orașului,fumul toxic de la ea acoperă sistematic orașul,ca și gunoiul care se stochează în ea,gunoistea se lasă peste oraș..Din cauza acestor catastrofe ecologice la Edineț a crescut numărul cetățenilor bolnavi de boli oncologice,dacă nu se se vor soluționa în timp apropiat aceste probleme,va fi echivala cu un genocid asupra cetățenilor orașului Edineț a căror durata medie de trai scade de an cu an…Opriți genocidul.

Răspunde
 

Zaim Mihail / 16.03.2022 21:11
Apă potabilă la Edineț nu-i și apa care curge în robinete nu se încadrează nici în normele apei tehnice,nici după aceste lucrări calitatea nu se va înbunătăți nici cum.Apa se pierde pînă la întrarea în oraș în cantități foarte mari și aceste pierderi îs puse pe umerii consumătorilor,deaceea plătim 37,40 lei metru cub,împrenă cu canalizare,canalizarea care este ne funcționabilă,canalizarea centrală a orașului se revarsă în iazul din preajma orașului iazul,,Moldovenesc” și iazul ,,Bărkina” ce reprezintă o catastrofă ecologică.

Răspunde
 

Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase