Prima   -  Noutăți - Delegație din Letonia, în vizită de lucru la ADR Nord și în nordul Moldovei

Delegație din Letonia, în vizită de lucru la ADR Nord și în nordul Moldovei

17.10.2022   745 accesări  

O delegație din Letonia se află, în perioada 17-18 octombrie 2022, într-o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Participanții letoni la vizita de lucru în nordul Moldovei reprezintă Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale al Republicii Letonia, Consiliul Orășenesc Riga, municipiul Daugavpils și Agenția de Inovare și Export din Letonia.

În discuțiile cu membrii delegației letone, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a trecut în revistă cele mai importante realizări în urma colaborării dintre Regiunea de Dezvoltare Nord și regiunile și partenerii din Letonia, care a început în anul 2010. În mod special, șefa ADR Nord a menționăm cooperarea dintre ADR Nord cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia (VARAM), care a facilitat colaborarea cu numeroase administrații publice locale și organizații neguvernamentale din Republica Moldova și Letonia. De asemenea, partenerii noștri din Letonia au oferit ADR Nord consultanță în procesul de actualizare a documentelor strategice, iar numeroase delegații din cele două țări au participat la vizite de studiu și de lucru atât în Letonia, cât și în Republica Moldova. Printre activitățile comune ale ADR Nord și VARAM se numără și organizarea mai multor ediții ale Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord și forumuri de afaceri și desfășurarea, în premieră, a Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.

Directorul ADR Nord a menționat că una dintre prioritățile Agenției este consolidarea capacităților actorilor regionali implicați în implementarea politicii de dezvoltare regională, în contextul statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană oferit Republicii Moldova.

La rândul său, Jevgēnija Butņicka, șefă de departament în cadrul VARAM, a reconfirmat disponibilitatea ministerului pe care îl reprezintă în continuarea cooperării cu ADR Nord, întrucât acest lucru poate contribui la intensificarea colaborării dintre autoritățile publice locale și organizațiile neguvernamentale din nordul Moldovei și din Letonia care anterior au semnat acorduri în acest sens.

Șefa ADR Nord le-a mulțumit partenerilor letoni pentru sprijinul acordat în mod constant Agenției în procesul de preluare a bunelor practici din Letonia în Regiunea de Dezvoltare Nord, inclusiv în cadrul unor proiecte de asistență externă, al căror scop este să apropie țara noastră de standardele și valorile Uniunii Europene.

Tot astăzi, membrii delegației letone au vizitat Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), unde s-au informat despre realizările și proiectele instituției superioare de învățământ, precum și despre activitatea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, creat pe teritoriul USARB în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord din surse naționale. Acest Centru urmează să fie inaugurat în viitorul apropiat. De asemenea, în incinta Primăriei municipiului Bălți, oaspeții din Letonia au discutat cu autoritatea publică locală despre climatul social-economic din municipiu și despre posibilitățile de aprofundare a colaborării dintre municipiile Bălți și Daugavpils din Letonia în mai multe domenii: economic, educațional și cultural. Acum șapte ani, la Bălți, în cadrul Zilei cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord, autoritățile municipale din Bălți și Daugavpils și-au exprimat intenția de colaborare prin semnarea unui acord.

Delegația letonă a mai vizitat astăzi Gimnaziul „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni, raionul Sângerei, renovat în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord cu suportul financiar al Uniunii Europene și locații din orașul Sângerei unde ADR Nord implementează în prezent proiectul „Sângerei – orașul incluziunii teritoriale”, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Gimnaziul din Flămânzeni va fi inaugurat în data de 2 noiembrie curent, iar proiectul de revitalizare urbană din orașul Sângerei a ajuns la etapa de finalizare.

Mâine, la Bălți, delegația din Letonia va participa la o conferință dedicată dezvoltării și revitalizării urbane și va vizita mai multe orașe din nordul țării unde sunt implementate sau elaborate programe de revitalizare urbană.

Delegația din Letonia participă la vizita de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova în cadrul proiectului „Sprijin pentru consolidarea capacității organizațiilor naționale, regionale și locale de planificare a dezvoltării pentru creșterea durabilă, echilibrată și inteligentă a zonelor rurale și regionale din Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Letonei în contextul programului „Proiecte de cooperare pentru dezvoltare și asistență internațională”.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase