Prima   -  Noutăți - Conferință la Bălți dedicată dezvoltării și revitalizării urbane în nordul Moldovei

Conferință la Bălți dedicată dezvoltării și revitalizării urbane în nordul Moldovei

18.10.2022   1206 accesări  

Dezvoltarea și revitalizarea orașelor din Regiunea de Dezvoltare Nord a fost tema unei conferințe desfășurată marți, 18 octombrie 2022, la Bălți. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în colaborare cu Solidarity Fund PL în Moldova și partenerii din Letonia. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), autorități publice locale din orașele Otaci, Dondușeni, Râșcani, Ocnița, Sângerei, municipiile Edineț, Soroca și Bălți, precum și o delegație din Letonia aflată într-o vizită de lucru în nordul țării.

În debutul conferinței, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a specificat că astfel de evenimente reprezintă o bună ocazie de a împărtăși bune practici în domeniul dezvoltării și revitalizării urbane și a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat în procesul de implementare a politicilor de dezvoltare urbană în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Referindu-se la suportul Poloniei acordat Regiunii de Dezvoltare Nord, șefa ADR Nord a menționat că acest suport polonez este acordat în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord” și vizează sprijinirea dezvoltării orașelor-poli de creștere Edineț și Soroca prin instituționalizarea Unităților de implementare a proiectelor (UIP) și dezvoltarea capacităților acestora, stimularea dezvoltării a cinci orașe din nordul țării prin aplicarea instrumentelor de planificare strategică în domeniul revitalizării urbane, precum și facilitarea accelerării dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare. Totodată, directorul ADR Nord a informat autoritățile locale despre posibilitatea preluării experienței Letoniei în domeniul dezvoltării și revitalizării urbane.

Directorul ADR Nord a adus la cunoștința participanților la conferință că, în acest an, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), în nordul țării sunt implementate trei proiecte de revitalizare urbană, la Ocnița, Bălți și Sângerei. Aceste proiecte au fost depuse de către autoritățile locale în cadrul Apelului de selectare a proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2023. Conform Programului Operațional Regional Nord pentru anii 2022-2024, proiectele de revitalizare urbană își propun să consolideze rolul și funcțiile orașelor în sporirea competitivității regiunii.

În cadrul conferinței, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MIDR, expert în dezvoltare regională și urbană, a făcut referință la cadrul de politici privind domeniul dezvoltării regionale și urbane, prezentând totodată parcursul politicii de dezvoltare regională sub aspectul implementării politicii de dezvoltare urbană și instrumentului de revitalizare urbană. În acest context, funcționarul MIDR a amintit că, din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), au fost și urmează să fie alocate surse financiare pentru proiecte de revitalizare urbană. Șefa ADR Nord i-a încurajat pe reprezentanții orașelor să fie pregătiți pentru a accesa fonduri naționale, dar și externe pentru dezvoltarea orașelor din țară.

Sergiu Severin, specialist în dezvoltare și revitalizare urbană în cadrul Solidarity Fund PL în Moldova (SFPL), a menționat că implementarea și promovarea instrumentului de revitalizare urbană este una dintre activitățile prioritare ale SFPL. Împreună cu agențiile de dezvoltare regională și cu suportul MIDR s-a reușit o colaborare eficientă cu reprezentanții orașelor din regiunile de dezvoltare. Acest lucru face posibilă atingerea obiectivelor stabilite într-un termen restrâns.

La rândul său, Jevgēnija Butņicka, șefă de departament în cadrul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia (VARAM), s-a referit la experiența de dezvoltarea și revitalizarea urbană a orașelor și regiunilor de planificare din Letonia. Reprezentanta VARAM și membrii delegației care au însoțit-o au adus drept exemplu bune practici în acest sens din orașe letone precum capitala Riga și Daugavpils  cel de-al doilea oraș al Letoniei. De asemenea, partenerii din Letonia s-au referit și la rolul strategiilor de specializare inteligentă în impulsionarea economiei regionale și locale.

În cadrul evenimentului, reprezentanții orașelor Dondușeni, Râșcani, Sângerei și municipiilor Edineț, Soroca și Bălți au prezentat informații relevante despre dezvoltarea acestor localități prin prisma politicii de dezvoltare și revitalizare urbană. În prezent, cu suportul Poloniei, în nordul țării se desfășoară activitățile de elaborare a Programelor de revitalizare urbană (PRU) pentru orașele Otaci, Dondușeni și Râșcani și activități de actualizare a PRU pentru orașele Ocnița și Sângerei. De asemenea, în orașele-poli de creștere Edineț și Soroca sunt instituționalizate și consolidate Unități de implementare a proiectelor (UIP), iar pentru Bălți este elaborat un program de accelerare a dezvoltării municipiului în calitate de pol de dezvoltare (2023-2028).

Conferința dedicată dezvoltării și revitalizării orașelor din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a avut loc în cadrul proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova, și cu suportul Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia (VARAM). Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului ține de sprijinirea dezvoltării orașelor-poli de creștere prin instituționalizarea Unității de implementare a proiectelor (UIP) din Regiunea de Dezvoltare și dezvoltarea capacităților acestora. Proiectul mai are în vedere și Stimularea dezvoltării orașelor prin aplicarea instrumentelor de planificare strategică în domeniul revitalizării urbane, precum și facilitarea accelerării dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase