Prima   -  Noutăți - La Iași a fost semnat Protocolul privind dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune România-Republica Moldova

La Iași a fost semnat Protocolul privind dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune România-Republica Moldova

11.11.2022   743 accesări   MIDR

Vicepremierul Andrei Spînu a semnat împreună cu ministrul Mediului, Apei și Pădurilor, Barna Tánczos, Protocolul de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte.

Protocolul de amendare prevede modificări în Acordul de bază, în partea ce vizează amplasarea unor apeducte cu subtraversarea râului Prut: 

 

  • între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova);
  • în sectorul localității Tabăra (România);
  • între localitățile Sculeni (România) — Sculeni (Republica Moldova);
  • între localitățile Ungheni (România) — Ungheni (Republica Moldova).

Ministrul Andrei Spînu susține că extinderea sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă și de canalizare, precum și creșterea ratei de acces a populației la aceste servicii este un obiectiv de reformă pe termen mediu și lung prevăzut în Strategia de alimentare cu apă și sanitație a Republicii Moldova, 2014-2028. 

„Promovarea Protocolului va contribui la îmbunătățirea calității vieții populației din zonele rurale în raza cărora vor fi construite apeductele. Sursa de apă potabilă este avantajoasă și economic, deoarece exclude necesitatea implementării unui proiect alternativ din sursa locală de apă – râul Prut”, a menționat vicepremierul.

Conform Acordului, investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul regional de alimentare cu apă și de canalizare din România.

Totodată, vor fi necesare investiții pe partea moldovenească, care vor fi suportate de către Guvernul Republicii Moldova, în vederea racordării localităților din proximitatea apeductului construit. Acestea urmează a fi corelate cu prioritățile enunțate de către Guvern și mijloacele disponibile în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Semnarea Protocolului și intrarea în vigoare a Acordului vor contribui la dezvoltarea unui sistem de apeducte de interconexiune din România și Republica Moldova, formarea pieței de apă potabilă și formarea serviciilor de alimentare cu apă a consumatorilor.

 

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase