Prima   -  Noutăți - Ședința finală a Comitetului director local al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești”, finanțat de Uniunea Europeană

Ședința finală a Comitetului director local al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești”, finanțat de Uniunea Europeană

07.04.2023   427 accesări  

Membrii Comitetului director local (CDL) al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești”, specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” și reprezentanți ai societății civile s-au întrunit vineri, 7 aprilie 2023, în cadrul ședinței finale. Evenimentul a avut loc în incinta Primăriei orașului Fălești.

În cadrul ședinței, președinta CDL Alexandr Severin, și specialiștii ADR Nord au trecut în revistă principalele evoluții și rezultate ale proiectului implementat în perioada 2020-2022. În acest context, au fost prezentate activitățile planificate și realizate, cifrele finale privind indicatorii proiectului. De asemenea, au fost puse în discuție eventuale intervenții care să contribuie la sustenabilitatea investițiilor. Totodată, reprezentanții ADR Nord au informat despre recepția la terminarea lucrărilor și transmiterea costurilor investiționale formate în proprietatea publică a beneficiarului final.

În cadrul aceleiași ședințe, Ala Cucu, șefa Secției monitorizare și evaluare din cadrul ADR Nord, a vorbit despre necesitatea măsurilor de asigurare a durabilității investițiilor. În acest sens, autoritatea publică locală urmează să elaboreze, să aprobe și să implementeze un plan de dezvoltare durabilă a bunurilor rezultate în urma implementării proiectului. ADR Nord va monitoriza cum este asigurată durabilitatea investițiilor în decurs de cinci ani din momentul semnării actelor de transmitere ce atestă costul investițional al bunurilor, lucrărilor și serviciilor achiziționate.

În urma implementării proiectului sprijinit de Uniunea Europeană, la Fălești au fost reabilitate și extinse 31,4 km de rețele de alimentare cu apă, dintre care 18,4 km - aducție magistrală și 13 km – conectări individuale. De asemenea, au fost construite 113 cămine de vizitare și montați 62 de hidranți. Circa 16.500 de locuitori ai orașului Fălești beneficiază de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă.

Valoarea totală a proiectului constituie 35,88 mil. lei, dintre care 32,57 mil. lei  acordați de UE, și 3,31 mil. lei  contribuție locală.

Măsura investițională „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Fălești” a fost finanțată de Uniunea Europeană și implementată de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova.

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase