Prima   -  Noutăți - Prim-ministrul Dorin Recean: „Construim o Moldovă care să arate europeană de la nord la sud, în cele mai mici sate și cele mai mari orașe”

Prim-ministrul Dorin Recean: „Construim o Moldovă care să arate europeană de la nord la sud, în cele mai mici sate și cele mai mari orașe”

14.03.2024   557 accesări   gov.md

Guvernul construiește drumuri, rețele de apă și canalizare, iluminat public, școli și spitale, poduri, parcuri și stadioane, iar acest proces va continua pentru a dezvolta localitățile și a asigura un nivel de viață european în Republica Moldova. Despre proiectele realizate și cele care urmează a fi implementate în perioada următoare a vorbit prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă. Proiectele pot fi accesate pe pagina Executivului, la compartimentul Guvernul Construiește.

„Suntem într-un proces amplu de construcție a țării. Mă refer la numărul mare de proiecte de infrastructură care schimbă la față Republica Moldova. Mai multe din aceste proiecte au fost blocate ani sau chiar zeci de ani la rând. Impactul fiecărei acțiuni de construcție înseamnă îmbunătățirea calității vieții, locuri de muncă, dezvoltare economică pentru zeci și sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, iar multe dintre aceste proiecte au fost așteptate zeci de ani de locuitori”, a spus premierul Dorin Recean.

Prim-ministrul s-a referit la cele 850 de proiecte finalizate în ultimii doi ani, cu suportul partenerilor externi și a finanțărilor europene, menționând că, în anul curent, mai urmează alte 500 de proiecte. Potrivit premierului, au fost construite și reabilitate circa 530 de km de drumuri naționale, regionale și locale, 57 de poduri, peste 478 de km de rețea de apă și canalizare și aproape 300 de km de rețea de iluminat stradal. De asemenea, au fost renovate circa 200 de școli și grădinițe, 28 de case de cultură, iar în modernizarea instituțiilor medicale s-au investit peste 2 miliarde de lei, ceea ce a permis dotarea tuturor spitalelor raionale din țară.

„Aceste cifre înseamnă mii și zeci de mii de oameni concreți, care au condiții mai bune de viață: 30 de mii de gospodării, adică peste 120 de mii de oameni cu acces la apă potabilă sau canalizare, circa 75 de mii de copii care merg în școli și grădinițe renovate, 1.200 de membri ai colectivelor artistice care pot promova tradițiile noastre și aproape 200 de mii de oameni care merg pe străzi iluminate”, a menționat șeful Executivului.

În următorii ani se va încheia construcția unor drumuri importante care leagă țara noastră de Uniunea Europeană, a podurilor rutiere și reabilitarea căii ferate. În același timp, vor fi implementate proiecte noi de eficiență energetică, vor continua investițiile în producția energiei verzi, în educație și medicină.

„Uniunea Europeană demonstrează repetat, inclusiv prin fondurile imense cu care ne susține, că își dorește să construim împreună o Moldovă europeană, cu infrastructură europeană. Construcția Moldovei nu este un proces de o zi sau două. Acest proces durează și e nevoie de fiecare, vom reuși să construim o Moldovă care să arate europeană de la nord la sud, în cele mai mici sate și în cele mai mari orașe, doar dacă toată țara pune umărul”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

Chișinău, 13 martie 2024

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase