Prima   -  Noutăți - Vizită de documentare pentru evaluarea rețelelor interne de alimentare cu apă în opt localități din raionul Sângerei

Vizită de documentare pentru evaluarea rețelelor interne de alimentare cu apă în opt localități din raionul Sângerei

20.03.2024   840 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord continuă să dezvolte cererea completă de finanțare pentru implementarea unui proiect de extindere a apeductului Soroca-Bălți-Sângerei, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Marți, 19 martie curent, specialiști din cadrul ADR Nord au efectuat o vizită de lucru în opt localități din raionul Sângerei. Împreună cu reprezentanții autorităților publice locale de nivelurile I și II și cu reprezentantul companiei de proiectare, specialiștii ADR Nord au efectuat deplasări în localitățile beneficiare ale proiectului. Participanții la vizita de documentare au evaluat starea rețelelor interne de alimentare cu apă și au discutat despre soluțiile tehnice pentru dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă.

Implementarea noului proiect va crea condițiile necesare ca apeductul magistral construit anterior, cu o lungime de 32,79 km, să fie pus în funcțiune în 10 localități din raionul Sângerei, iar extinderea apeductului pe o distanță de 42,34 km va permite asigurarea accesului la apă potabilă din râul Nistru pentru orașul Sângerei și a încă șapte localități din raion. Astfel, se planifică executarea lucrărilor de construcție-montaj pentru extinderea apeductului pe două direcții: (1) direcția Rădoaia-Izvoare-Drăgănești-Cotiujenii Mici, unde se planifică construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă, construcția unei stații de pompare a apei, construcția rețelelor electrice și lucrări de amenajare a teritoriului și (2) direcția Sângerei-Grigorăuca-Copăceni-Prepelița, unde se planifică construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă și lucrări de amenajare a teritoriului.

În perioada post-implementare, acest proiect poate fi extins pe o arie geografică mai vastă, incluzând noi localități beneficiare din raionul Sângerei și asigurând accesul la apă potabilă pentru un număr mai mare de cetățeni. De asemenea, extinderea apeductului creează oportunități de conectare la aceleași surse de apă potabilă a populației din raionul Telenești (Regiunea de Dezvoltare Centru), unde situația de aprovizionare cu apă este mai gravă decât în raionul Sângerei.

Dosarul proiectului „Extinderea apeductului magistral pentru opt comune, raionul Sângerei, din conducta Soroca-Bălți-Sângerei” a fost depus la Concursul (apel pe listă) pentru identificarea, evaluarea și aprobarea proiectelor de dezvoltare regională în domeniul „Aprovizionare cu apă și sanitație”, cu finanțare din FNDRL, ediția noiembrie 2023.

Proiecte de alimentare cu apă implementate anterior în raionul Sângerei

În perioada 2012-2013, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), a fost implementat proiectul „Finalizarea construcției apeductului magistral Bălți-Sângerei cu ramificații comunitare”, etapa I, în cadrul căruia a fost construit un apeduct magistral pe segmentul Biruința  Heciul Nou, raionul Sângerei.

În perioada 2014-2015, din sursele Fondului Ecologic Național, a fost implementat un alt proiect (etapa II), în cadrul căruia a fost construit un nou segment de apeduct magistral pe segmentul Heciul Nou  Sângereii Noi, raionul Sângerei.

În perioada 2017-2020, din sursele FNDR, a fost implementat proiectul „Apeduct Bălți-Sângerei, etapa III, și stația de tratare”. În cadrul acestui proiect a fost extins apeductul construit în etapa II, de lângă comuna Sângereii Noi până în orașul Sângerei, precum și o ramură de apeduct până în comuna Bilicenii Vechi.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase