Prima   -  Noutăți - Ameliorarea atractivității investiționale: o abordare regională

Ameliorarea atractivității investiționale: o abordare regională

12.08.2010   1892 accesări  

De ce este important de atras investiții private? Pentru că acestea sunt un factor esențial care explică nivelul salariilor, determină gradul de ocupare a forței de muncă, furnizează venituri fiscale și influențează nivelul recoltei, au declarat experții de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în cadrul unei mese rotunde cu tema „Ameliorarea atractivității investiționale: o abordare regională”.

În cadrul evenimentului au fost  prezentate studiile „Atractivitatea investițională a regiunilor Republicii Moldova” și „Probleme și soluții investiționale în regiunile de dezvoltare Nord, Centru și Sud”. În profil teritorial, conform datelor din anul 2008, cele mai multe investiții străine pe cap de locuitor se înregistrează în municipiul Chișinău, de aproape trei ori mai mult decât în Rezina, localitate aflată în acest clasament pe locul doi. Din top fac parte și localitățile Călărași, Cahul, Drochia și municipiul Bălți.

La masa rotundă au fost invitați să participe reprezentanți ai administrației publice locale și mediului de afaceri, reprezentanți ai Guvernului, agențiilor de dezvoltare regională și a organizațiilor internaționale.

Documentele au fost elaborate ca urmare a analizei factorilor-cheie ce afectează deciziile investiționale ale companiilor, din perspectiva politicilor de dezvoltare regională. De asemenea, au fost luați în considerare factori ce influențează deciziile companiilor locale de a investi în sporirea capacităților productive și determină strategiile companiilor naționale și a celor străine de a se extinde într-o regiune sau alta.

Veaceslav Guțuțui, viceministrul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, a onorat asistența cu prezența sa și a menționat despre activitățile  concrete ce au fost făcute în scopul Dezvoltării Regionale. Colaboratorii Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale (MCDR), prezenți la masa rotundă, consideră că soluțiile propuse de Expert-Grup trebuie să fie extinse la nivel regional și nu local sau raional. Aceasta pentru că dezvoltarea unei localități depinde și de investițiile care se fac în cele adiacente ei, adică per întreaga regiune, explică reprezentanții MCDR.