Prima   -  Noutăți - „Eco Salubritate rurală în zona Costești-Stînca” ”“ activități curente în proiect

„Eco Salubritate rurală în zona Costești-Stînca” ”“ activități curente în proiect

18.08.2010   2502 accesări  

„Eco Salubritate rurală în zona Costești-Stînca” – activități curente în proiect

 La 18 august s-au desfășurat 2 ședințe de lucru în cadrul Proiectului ”EcoSalubritate rurală în zona Costești-Stînca”.

Prima ședință a avut loc la primăria orașului Costești, scopul de bază fiind identificarea soluțiilor tehnice optime pentru asigurarea funcționării stației de epurare din Costești.  La etapa actuală stația de epurare din Costești nu funcționează. Zilnic în rîul Prut se varsă 180 – 200 m.c. de ape reziduale din sistemul de canalizare al orașului Costești. După conectarea sistemului de canalizare al satului Duruitoarea Veche, conform proiectului susmenționat, această cantitate va spori cu cca 50 m.c.

La ședință au participat reprezentanții primăriei Costești, Consiliului raional Rîșcani, Centrului de Sănătate Publică Rîșcani, Inspectoratului Ecologic Rîșcani, ADR Nord și GTZ.


Specialiștii au examinat starea tehnică a stației de epurare și au convenit că varianta optimă de rezolvare a problemei este renovarea stației existente. S-au stabilit măsurile necesare, urmează să fie elaborat devizul de cheltuieli.

Directorul ADR Nord d-ul Ion BODRUG a menționat că este necesar de urgentat procedura de primire a deciziilor din partea APL cit si a cetățenilor din Costești,mai mult ca atît, a promis și susținerea din partea ADR-ului pentru implementarea acestei propuneri de proiect.


A doua ședință, organizată în aceiași zi în satul Duruitoarea Veche, la solicitarea locuitorilor din localitate. Au participat primarul comunei, AO ”Costești-Info”, consultantul GTZ și expertul tehnic, locuitori ai satului Duruitoarea Veche, care sunt și beneficiari direcți ai proiectului ”EcoSalubritate rurală în zona ”Costești-Stînca”. S-a discutat despre procesul de implementare a proiectului, colectarea și utilizarea contribuției beneficiarilor. Pentru implementarea în termeni optimi ai proiectului s-a decis asupra termenilor de colectare a contribuției – 1 septembrie 2010. Suma colectată va fi utilizată pentru elaborarea proiectului tehnic.