Prima   -  Noutăți - Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat lista proiectelor de dezvoltare regională finanțate din mijloace publice

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat lista proiectelor de dezvoltare regională finanțate din mijloace publice

24.08.2010   1605 accesări  

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat lista proiectelor de dezvoltare regională finanțate din mijloace publice 

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a decis în cadrul ședinței din 20 august curent să propună Guvernului finanțarea a 56 de proiecte prioritare de dezvoltare a regiunilor Centru, Nord și Sud pe parcursul perioadei 2010-2012 din resursele Fondul național pentru dezvoltare regională. Decizia a fost luată de membrii Consiliului, care este constituit din miniștri, reprezentați ai autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și societății civile, în baza informației prezentate de Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale.

Marcel Răducan, ministrul construcțiilor și dezvoltării regionale, a precizat în cadrul ședinței că lista proiectelor de dezvoltare regională a fost inclusă în proiectul Documentului unic de program, ce stabilește acțiunile preconizate pentru următorii trei ani în scopul implementării obiectivelor de dezvoltare regională a țării. De asemenea, ministrul a menționat că Documentului unic de program reprezintă o platformă de negocieri cu investitorii și partenerii de dezvoltare în procesul de atragere a finanțărilor pentru proiectele de dezvoltare regională.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, a solicitat implicarea activă a Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale în implementarea proiectelor de dezvoltare regională pentru a obține rapid impact pozitiv asupra regiunilor.

Proiectele propuse se încadrează în prioritățile de dezvoltare a regiunilor, care țin de reabilitarea infrastructurii fizice, susținerea dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale, protecția mediului și promovarea atractivității turistice. Proiectele propuse spre finanțare din mijloace publice au fost selectate de Consiliile regionale de dezvoltare din 135 de propuneri prezentate. Valoarea totală a celor 56 de proiecte preconizate pentru finanțare în perioada 2010-2012 este de circa 1,2 miliarde lei. Implementarea proiectelor va fi coordonată și monitorizată de către Agențiile de dezvoltare regională și Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale.

Conform Legii privind dezvoltarea regională în republica Moldova, Fondul național pentru dezvoltare regională este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv. Pentru anul 2010 au fost prevăzute 135,4 mil.lei. De asemenea, în anul 2010, Fondul va fi suplinit cu mijloace financiare în valoare de 1,75 milioane Euro oferite de Guvernul Marii Britanii în baza Memorandumului de înțelegere dintre Departamentul pentru Dezvoltare Internațională al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (DFID) și Guvernul Republicii Moldova.