Prima   -  Noutăți - Parcul Național Țaul, în vizorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord

Parcul Național Țaul, în vizorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord

13.09.2010   2925 accesări  

Identificarea problemelor prioritare a Parcului Național Țaul, monument natural și cultural cu o deosebită semnificație turistică, a fost tema unui atelier de lucru desfășurat în data de 10 septembrie curent, în incinta Casei de cultură din satul Țaul, raionul Dondușeni.

Atelierul a fost realizat de către Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord la inițiativa Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale. Această ședință, la care au participat primarul satului Țaul și reprezentanți ai autorității locale, managerul Parcului Țaul, directorul muzeului și alți lideri locali, a fost moderată de doi reprezentanți ai ADR Nord  specialistul în proiecte și consultantul superior al proiectului „Moldova  cooperare în dezvoltarea regională”.

Activitatea realizată în mod participativ a avut trei etape: prezentarea Parcului Național din satul Țaul ca obiect protejat de stat; identificarea problemelor ce afectează acest obiect unic, lansarea soluțiilor generale pentru stoparea degradării parcului și renovarea lui; vizita grupului de lucru în teren pentru a evalua vizual cele mai evidente carențe ale patrimoniului natural și imobilului parcului.

La finalul întrunirii, reprezentanții ADR Nord au oferit unele recomandări factorilor de decizie locali pentru a impulsiona acțiunile orientate spre salvarea Parcului Național Țaul și lansarea soluțiilor de dezvoltare a infrastructurii obiectului turistic. Întrunirea între reprezentanții ADR Nord și decidenții locali a constituit prima etapă a procesului de soluționare a problemelor ce afectează parcul, metoda de bază fiind atragerea resurselor interne și externe pentru soluționarea lor.