Prima   -  Noutăți - Forumul Economic de la Krynica Zdrój, Polonia: perspective pentru Republica Moldova în domeniul dezvoltării regionale

Forumul Economic de la Krynica Zdrój, Polonia: perspective pentru Republica Moldova în domeniul dezvoltării regionale

13.09.2010   1450 accesări  

   În perioada 8-10 septembrie 2010, viceministrul construcțiilor și dezvoltării regionale, dl Veaceslav Guțuțui, a participat la cea de-a  XX- a ediției a Forumului Economic de la Krynica Zdrój din Polonia. Eveniment ce a găzduit peste 2 mii de reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, sectorului de afaceri și asociativ, mass mediei, comunității donatorilor din 30 de țări. Delegația Republicii Moldova a fost compusă din 12 reprezentanți de la diferite ministere, ONG-uri și mass media.

          Invitații de onoare au fost Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene; Jerzy Buzek, președintele Parlamentului European; Bronislaw Komorowski, președintele Poloniei, care au deschis lucrările Forumului Economic vorbind despre subiecte ce se referă la Strategia Europa 2020.

          În cadrul lucrărilor Forumului Economic a mai fost organizat și Forul Regiunilor, unde reprezentanții delegației moldovenești au vorbit despre oportunitățile Republicii Moldova în cadrul Strategiei Europa 2020 și politica dezvoltării regionale a Republicii Moldova în contextul integrării europene.

          De asemenea, dl viceministru a mai avut întrevederi bilaterale cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale din Polonia (dnii subsecretari de stat: Krzysztof Hetman și Jaroslaw Pawlowski) și Cehia (subsecretar de stat - Daniel Braun); Ministerului Economiei Poloniei (subsecretar de stat - Rafal Baniak); Administrației de stat a regiunii Lvov din Ucraina (șef-adjunct - Miron Yankiv).

         La întruniri s-a discutat despre intensificarea cooperării internaționale a Republicii Moldova în domeniul dezvoltării regionale cu țările nominalizate, precum semnarea Acordului de cooperare cu ministerul dezvoltării regionale din Cehia (preconizată pentru luna octombrie 2010), participarea la Forumul Economic Internațional de la Lvov în perioada 07-08 octombrie 2010, vizite de studiu pentru creșterea capacităților profesionale a funcționarilor ministerului și agențiilor de dezvoltare regională, lansarea de noi întreprinderi cu capital străin în Republica Moldova, elaborarea de proiecte cu finanțare din fonduri europene și schimbul de informații în domeniul economic și al dezvoltării regionale.

         La finalul vizitei reprezentanții delegației din țara noastră au menționat că Forumul Economic de la Krynica Zdrój, Polonia reprezintă o platformă eficientă de promovare a aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova în relația cu guvernele statelor europene și a donatorilor străini.