Prima   -  Noutăți - ADR Nord a paricipat la Forumul Regional de Investitii Nord-Est, ediția a VII-a, Iași

ADR Nord a paricipat la Forumul Regional de Investitii Nord-Est, ediția a VII-a, Iași

08.11.2010   2275 accesări  

O delegație compusă din Directorii ADR-urilor Nord, Centru și Sud au participat la Forumul Regional de Investitii Nord-Est, ediția a VII-a, Iași.

În cadrul  acestui eveniment , Dl Ion BODRUG, director ADR Nord a avut și o întîlnire cu managerul general al Parcului științific tehnologic "TehnoPolis", Iași, Ioan-Tonel Cazacu, unde în cadrul discuțiilor a primit asigurări de o vizită în Republica Moldova unde va putea vedea oportunitatea lărgirii activității sale.

Forumul de Investiții a fost organizat de ADR Nord-Est, în parteneriat cu autoritățile publice locale din județul Iași și alte organizații relevante din mediul academic și de afaceri, care a avut loc pe 4-5 noiembrie 2010, la Iași

La forumul de Investiții au avut loc manifestări regionale dedicate promovării Regiunii Nord-Est ca mediu favorabil pentru investiții, inovare și dezvoltare economică sustenabilă. Forumul sa desfășurat pe o  durată de doua zile consecutive, conținînd următoarele manifestări: 

1. Managementul urban integrat înseamnă o strategie unică care să conducă la servicii publice moderne, condiții de viață mai bune pentru cetățeni și o zonă atractivă pentru investitori și turiști; aceasta implica o buna accesibilitate, relații de colaborare interne și internaționale de calitate.

2. Schimbarea orașelor este un obiectiv comun atît pentru sectorul public cît și pentru cel privat. Cum este distribuită și asumată aceasta reponsabilitate? Este folosită resursa umana astfel încît orașele să devină adevărate rețele de inteligență regională?

3. Urbanizarea implică multiple provocări: dezvoltarea înseamnă printre altele și poluare, cum este protejat patrimoniul cultural și istoric? Care sunt soluțiile alternative pentru viitorul orașelor?

4. Teritoriul este valorizat atunci cînd există cooperare între promotorii de dezvoltare. Cît de reale sunt rețelele de cooperare din regiune? Exista exemple de bună practică privind inovarea tehnologică - să le cunoaștem!

5.  Dezvoltarea înseamna sustenabilitate. Tot mai mult însa fenomenele globale (încălzirea, criza economică, criza socială) ne îndeamnă să analizam și principiul eco-eficienței ca adevărata șansă pentru o dezvoltare durabila. Europa vine cu exemple și soluții din domeniul guvernanței, construcțiilor, producției și proiectării de tehnologii și produse verzi. Care sunt perspectivele reale pentru preluarea unor astfel de modele în regiune ?

6. Anul 2010 a fost declarat Anul European împotriva sărăciei și excluziunii sociale. Care au fost obiectivele propuse de Comunitatea Europeană? Au fost ele atinse? Care este punctul de vedere al mass mediei regionale?

7. Oportunitățile de cooperare interregionale sunt bine venite și alături de exemple de proiecte implementate pîna în prezent din fonduri publice în Regiunea Nord-Est (Programul Operațional Regional, Programele PHARE Coeziune Economica și Socială și Programele PHARE de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Moldova și România-Ucraina).