Prima   -  Noutăți - Vizita de lucru pentru identificarea soluțiilor de implementare eficientă a proiectului din or. Otaci

Vizita de lucru pentru identificarea soluțiilor de implementare eficientă a proiectului din or. Otaci

09.02.2011   3680 accesări  

La 09 februarie 2011, în or. Otaci, r-ul Ocnița s-a desfășurat o ședință de lucru, cu scopul de a identifica soluția optimă pentru amplasărea stației de epurare a apelor reziduale din orașul Otaci.

Amplasarea geografică a orașului Otaci pe malul rîului Nistru, relieful specific crează dificultăți majore pentru construcția stației de epurare. De mai mult timp se caută o soluție eficientă din punct de vedere economic, concomitent  respectînd actele normative în vigoare privind protecția mediului. Există studiul de fezabilitate privind epurarea apelor uzate, elaborat de Urbanproiect, dar care propune 5 variante posibile. Primarul orașului dl Vasile Traghira a menționat ca din 2008 pină în prezent s-a discutat această problemă, au fost implicate persoane responsabile din ministerele de resort, instituții publice, dar nu s-a reusit să se ajungă la o înțelegere comună. Problema este agravată și de faptul că necesită implicarea autorităților de stat din Ucraina.

La discuție au participat reprezentanții ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcților, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, experți din cadrul Inspecției Ecologice de Stat și IS "UrbanProiect", care au adus propuneri privind identificarea soluției amplasării construcției stației de epurare.

Dl Ion Bodrug, directorul ADR Nord, a propus deplasarea în teritoriu, unde s-au examinat terenurile planificate. S-a decis să se urgenteze procesul și instituțiile de stat responsabile de autorizarea amplasării stației de epurare să ofere un răspuns în decurs de 14 zile.

Menționăm că Proiectul: ,,Servicii calitative de apă și canalizare în orașul Otaci pentru mediu curat în Regiunea de Dezvoltare Nord, va fi finanțat din sursele FNDR conform procesului verbal a ședinței CNCDR din 20.09.2010.