Prima   -  Noutăți - S-a dat startul Programului de instruire

S-a dat startul Programului de instruire

19.04.2011   2703 accesări  

Astăzi, 19 aprilie a.c., Agenția de Dezvoltare Regională Nord, cu suportul financiar oferit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a organizat lansarea Programului de instruire „Elaborarea proiectelor din fondurile FNDR și UE", organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea Capacității pentru Dezvoltare Regională și Cooperare Transfrontaliera în Republica Moldova".

La eveniment au participat Ion Bodrug, director ADR Nord, Philipp Johansen, manager proiect GIZ, și reprezentanți ai Autorităților Publice Locale de nivelurile I și II din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, precum și persoanele selectate pentru cursul de instruire.

În cuvîntul său de salut, directorul ADR Nord a menționat că acest program de instruire va contribui la consolidarea capacităților organizațiilor din Moldova în domeniul dezvoltării regionale; stabilirea de parteneriate; identificarea și dezvoltarea unor proiecte-cheie pentru regiune etc.

În cadrul instruirii, s-a pus în discuție ideea generală despre principale instrumente de finanțare disponibile, pentru Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și fondurile UE a Programelor - transfrontaliere (CBC) și transnaționale (TNC) și procedurile lor specifice de aplicare prin sporirea capacităților în elaborarea proiectelor regionale și europene. Despre oportunitățile de finanțare din partea programelor Uniunii Europene au informat dl Stefan Elsing, expert în programele UE și dna Mariana Puntea, Secretariatul Tehnic Comun din Moldova. Dl Constantin Bândiu, specialist în cadrul ADR Nord a prezentat informația privind gestionarea Fondului de Dezvoltare Regională.

Programului de instruire ce constă din 7 sesiuni este realizat de către experții Centrului Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale CONTACT-Bălți, cu scopul de a îmbunătăți calitatea cooperării regionale și  transfrontaliere.

Menționăm că prima sesiune a programului de instruire a avut loc în municipiul Bălți, unde au participat reprezentanți din raioanele Fălești, Sîngerei, Glodeni și din mun. Bălți. În zilele următoare urmează sesini similare în orașele Edineț și Soroca.