Prima   -  Noutăți - Ședință cu președinții de raioane, la ADR Nord

Ședință cu președinții de raioane, la ADR Nord

11.08.2011   4482 accesări  

O ședință cu președinții de raioane din Regiunea de Nord a avut loc joi, 11 august a.c., în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, a avut, cu această ocazie, o întrevedere cu președinții de raioane, noi aleși, din Regiunea de Nord a Republicii Moldova. Ministrul Răducan, șefa Direcției Generale Dezvoltare Regională (DGDR), Valentina Pleșca, și directorul ADR Nord, Ion Bodrug, au vorbit, în cadrul ședinței, despre politicile naționale de dezvoltare regională, rolul și locul CRD Nord și ADR Nord în dezvoltarea regională.

„Suntem alături de dvs. Cu siguranță, vom conlucra pentru a duce la bun sfârșit acele proiecte pe care le-am început și pentru a scrie noi proiecte și a dezvolta acele idei ale dvs. și ale regiunii pe care o reprezentați. Pe parcursul a doi ani de activitate, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor s-a străduit să facă Legea dezvoltării regionale ca să fie o Lege viabilă, o Lege care lucrează și care este capabilă să dea rezultate”, a menționat ministrul Marcel Răducan.

În contextul discuțiilor despre proiectele de dezvoltare regională, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a specificat că una dintre problemele majore este calitatea proiectelor, elaborarea cărora lasă, în anumite cazuri, de dorit. „În Consiliul de Dezvoltare Regională urmează să alegem oameni care știu și pot să muncească în acest sens”, a mai spus ministrul.

În continuare, la ședință s-a discutat despre componența, atribuțiile și modul de funcționare ale CRD Nord; conlucrarea pentru dezvoltare a CRD cu Autoritățile Publice Locale, prioritățile Strategiilor Naționale și Regionale de Dezvoltare, precum și progresele în activitatea ADR Nord.

Directorul DGDR, Valentina Pleșca, a prezentat succesele înregistrate în domeniul dezvoltării regionale, prioritățile de finanțare și proiectele selectate în urma primului apel de propuneri de proiecte. „Autoritățile administrației publice locale trebuie să colaboreze la elaborarea proiectelor regionale. Pentru a elabora proiecte de succes, primăriile trebuie să-și concentreze activitățile asupra proiectelor comune, dintr-o perspectivă regională. Necesar e ca să dezvoltăm parteneriatele. Doar așa vom activa eficient”, a menționat Valentina Pleșca.

La rîndul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat Regiunea de Nord a republicii, care include în componența sa 11 raioane și un municipiu: Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Drochia, Glodeni, Fălești, Sîngerei, Florești și municipiul Bălți. „Misiunea ADR Nord este să ghideze și să susțină autoritățile administrației publice locale în elaborarea proiectelor, să le acorde suport metodologic la scrierea proiectelor și să contribuie la atragerea investițiilor în regiune”, a declarat Ion Bodrug.

De asemenea, directorul ADR Nord a menționat prioritățile pentru care raioanele ar putea obține finanțare în cadrul proiectelor, atît din FNDR, cît și de la donatorii externi, interesați de a investi în dezvoltarea regională din Republica Moldova.

Pînă la finele lunii august, președinții de raioane urmează să convoace în ședință membrii Consiliilor raionale, exponenții societății civile și agenții economici pentru a desemna, în fiecare caz aparte, cîte patru persoane care vor reprezenta fiecare raion în Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord.

În prezent, în Regiunea de Dezvoltare Nord sunt în proces de implementare 11 proiecte de dezvoltare regională, 7 dintre acestea fiind finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, 3 - de Agenția de Cooperare Internațională a germaniei (GIZ) și un proiect finanțat de Ambasada Republicii Cehia în Republica Moldova.